Vitez: porównywałeś może Tamron'a do Canon'a 24-70L? Jakie są Twoje wrażenia, w miarę obiektywne (pun intended)? ;)
Wersja do druku
Vitez: porównywałeś może Tamron'a do Canon'a 24-70L? Jakie są Twoje wrażenia, w miarę obiektywne (pun intended)? ;)
Tylko teoretycznie (photozone, forum dpreview).Cytat:
Zamieszczone przez Mori
Niestety subiektywnie :P ale napisze ze dostalem prawie to samo co daje Lka Canona za o wiele mniejsza kase.Cytat:
Jakie są Twoje wrażenia, w miarę obiektywne
Gdybym byl zawodowcem lub nie dbal o pieniadze to wybralbym Lke Canona. A tak - porownywalnej jakosci zdjecia i brak obaw o kompatybilnosc Tamrona przemawia bardzo na jego korzysc, choc jest to nadal szklo klasy amatorskiej - swiadczy o tym wiele wynikow o klase nizszych niz wspomniana Lka Canona. Mi wiecej nie trzeba a 1 miejsce tego Tamrona w niemieckim czasopismie foto (tytul zapomnialem w tej chwili) glownie za kryterium jakosc/cena cos znaczy... w tej klasie cenowej nic lepszej jakosci nie ma. A klase wyzej to juz prawie dwa razy wiecej pieniedzy.
A jak ma się AF w tym Tamronie do USM w L'kach?
Czytałem, że Tamrony Di są dedykowane specjalnie pod Cyfrowe SLR. Czy ma to jakiś wpływ na korzystanie z nich w analogowych SLR?
Ja np. jestem zatwardziałym miłośnikiem klisz, więc na razie cyfrowy odpada - może kiedyś.
O Tamronach powiem tak.. Jak tylko przyjechal do mnie 17-35 myslalem ze jest walniety tak powoli chodzil AF.. Zadzwonilem wiec do kumpla ktory tego samego dnia tez dostal Tamrona.. i on oznajmil ze jego sprzecior dziala calkiem szybko.. podobnie do 28-75...
Zalamany, ze mam walniety obiektyw, przylozylem aparat do sluchawki i kazalem mu sie przysluchac jak moj dziala....
No wiec okazalo sie ze jego dziala rownie powolnie co i moj...
Tak wiec takie pytanie o szybkosc focusa dla kogos kto zna pewien obiektyw tylko z prasy/netu bedzie trudnym pytaniem.. chyba ze Vitez sie bawiles tylko sie nie chwalisz? :)
Ja kiedys widzialem jak dziala 28-70/2.8L ... ale na starym EOS'ie 100... Z prespetkywy czasu ciezko jest mi ocenic dokladnie jak szybko trwalo nastawianie AF.. ale wydaje mi sie ze bylo to pare razy szybciej niz 28-75 na 10D np. ;-)
O cholera. Czyli załamie się? :D :lol:
Pytanie do mnie o szybkosc AF rowniez nie jest najlepsze. Dla mnie, ktory sie przesiadl ze strasznie zolwiowatego G3 AF w 10D + moje oba obiektywy dziala zadziwiajaco szybko, zdecydowanie wystarczajaco szybko jak na moje potrzeby, w tym rowniez zupelnie wystarcajaco szybko na pseudoreporterskie zastosowania.Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
W Tamronie 28-75 wydaje mi sie ze AF dziala ciut szybciej niz w 70-210 (ktory to ma przeciez USM!) i naprawde rzadko sie gubi (ze 3 razy mi zeswirowal do tej pory , glownie jak celowalem w moja cala czarna kotke :> ).
A szybkosc 70-210 jest zdecydowanie wystarczajaca np na wystawy kotow - na pare sekund przy ocenie najlepszego kota danej kategorii zwyciezca jest podnoszony do gory by lepiej go obejrzec. Pare sekund. A ja w te pare sekund zdazalem nastawic ogniskowa, wykadrowac, zlapac ostrosc i strzelic pare klatek serii. W G3 w zyciu by mi sie to nie udalo - zanim zlapalbym ostrosc kot juz nie bylby "wywyzszony" .
Tak wiec nie z porownania a znowu subiektywnie, z wlasnego korzystania moge stwierdzic ze szybkosc AF jest zdecydowanie zadowalajaca.
To chyba marketing. Slyszalem o przypadkach uzywania tego obiektywu na kliszowcach - bez problemu. Nie mam pojecia na czym ta dedykacja mialaby plegac - nie jest to tak jak w przypadku nowych kitow Nikona D70 ktore na analogowych winietuja w calej dlugosci, ani jak w kitach do Canona 300D ktore maja specjalny bagnet.Cytat:
Zamieszczone przez Fajer
Aha... testy na photozone.de to chyba analogowcami robione a ten obiektyw tez tam sie znajduje, wiec...
Może we Wrocku będzie w FotoMasterze to potestuję sobie... ech, już nawet nie wiem od czego zaczynać zakupy kolejne ... za dużo tego wszystkiego. Marzy mi się 1D MkII, 24-70L, TC 2x, Sigma 180mm, BP-511 do gripa, Manfrotto Carbon One no i Pol-C 77mm który kosztuje tyle co Manfrotto 055NAT3. :? :cry: Jakby w wiadomościach było coś o napadzie na bank to ani mru mru. ;)Cytat:
Tak wiec nie z porownania a znowu subiektywnie, z wlasnego korzystania moge stwierdzic ze szybkosc AF jest zdecydowanie zadowalajaca.
Z tego co wiem to chodzi o kąt padania światła na matrycę...Cytat:
Nie mam pojecia na czym ta dedykacja mialaby plegac
Z tego co czytałem na prf to Nikon'y (Nikkor'y?) DX winietują w całym zakresie na pełnej klatce dla przykładu.