Musisz poczekać do premiery 60D i zakładanej przeze mnie akcji promocyjnej 50D ;) Chyba że pożyczę coś gęstego. 20D nie ma co przypinać, jak pisałem - zdjęcia są IMHO słabsze niż z 1000D (chociaż AF i FPS chętnie bym "przeszczepił")
Wersja do druku
Nie mówię wcale nie. Ergonomia małych puszek mi akurat pasuje. Chciałbym mieć tylko dobry AF, servo, conajmniej 3fps w RAW i może być 500/600D. Chociaż aktualnie myślę raczej o dyskontowym 40D lub 50D. Przepraszam za off-topic ;)
Dzisiaj popozowała mi sosenka... ona przynajmniej nie ucieka jak się zbliżam z aparatem :(
Wszystkie zdjęcia na pełnych dziurach, niech łatwo nie będzie.
18-200@200
crop 1:1 z powyższego
i jeszcze jeden
18-200@85 (niestety, akurat zaszło słońce a ja niestety wszystko na biegu robię)
crop 1:1
18-85@85 (a temu to nawet słońce wyszło :))
crop 1:1
Na deser coś fajnego - sosenka z bliska z 15-85@15
Mam nadzieję, że nie zanudziłem ;)
Przenieśmy się więc z pleneru do ciemnicy wieczornej i poszummy trochę z 15-85 (chociaż nie wiadomo co właściwie testujemy, obiektyw czy aparat... a on jest jaki jest :) w każdym razie NR w DPP na 3, nie lubię rozmydlać za bardzo). Przy okazji potestujemy trochę stabilizację - wszystko z ręki, po jednym brandy. Cropy 1:1 z okolic focusa.
15-85@63mm 1/15s f5.6 ISO 800
15-85@85mm 1/10s f5.6 ISO 400 (mówcie mi "człowiek-z-marmuru" ;))
15-85@85mm 1/13s f5.6 ISO 800
Jak dla mnie 15-85 jest naprawdę fajnym obiektywem... troszeczkę zaczynam dojrzewać do wyboru...
Nie no, idealny spacer zoom. Chociaż po wynikach Twoich porównań jakbym miał polecić komuś takie szkło, to się chyba tez nie mógłbym zdecydować czy 15-85 czy 18-200. Jednak spora różnica w cenie, za którą prawie można już jakąś fajną stałkę dokupić.
Myślałem, że 15-85 to słabiak, a tu widzę że całkiem fajnie potrafi rysować.
Mariusz, czy byłaby możliwość wstawienia kilku fot na szerokim kącie?
Do jakiej ogniskowej trzyma f4.0?
No i jaka jest twoja opinia na temat IS'a:)
Sober: nie pomagasz mi... ;) a za tydzień jadę w narty i nie wiem który wziąć :confused:
More86: dlaczego myślałeś że to słabiak? Po lekturze polskich forów to naprawdę tylko słoiki w roli obiektywów mają dobry stosunek jakość/cena ;)
Poważniej. Trzyma f4.0 niestety tylko do 24mm. IS jest świetny w obu obiektywach, ale trzeba pamiętać że IS to nie to co skrócenie czasu, więc do wnętrz albo coś jaśniejszego, albo wysokie ISO.
Nie mam na razie fajnych fot wiele, z szerokiego kąta tymbardziej za krótko go mam i za mało czasu. Dzisiaj w pewnym momencie przyłapałem dość niesamowite kolory mrozu i cyknąłem z szerokiego pod słońce:
Dla ludzi którzy pamiętają 17-85 i jego zniekształcenia na szerokim fotka 15-85 na szerokim i pełnej dziurze - przed i po korekcji obiektywu w DPP. Wniosek jest dość oczywisty - duuuży postęp względem poprzednika.
Przed
Po
Fotka kiepska, nie przyłożyłem się ;)
Wyznaje zasadę, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. 17-85 jakoś mi nie leżał, wolałem 18-55 IS, dlatego myślałem, że dodają 2mm nie dając nic w zamian. Pozatym nie sądziłem, że kosztuje 2.500zł:)
Ostatnio zastanawiałem się nad zakupem szerszego kąta tak do 1k zł. Teraz poważnie zastanawiam się czy nie sprzedać starego kita+ sigma 24-70 f2.8, dołożyć i wymienić na 15-85.
A f4.5 do ilu trzyma?:D