Nie kazdy, na np. nie. Osobiście marzę o EOSie 3 i lampce 420EX. To by mi całkowicie wystarczyło.Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Wersja do druku
Nie kazdy, na np. nie. Osobiście marzę o EOSie 3 i lampce 420EX. To by mi całkowicie wystarczyło.Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Nie kazdy... sa tu na forum osoby co maja po kilka profesjonalnych body. Albo zestawik 5D + 1DsMkII... albo z niejednej stajni szkla i body profesjonalne wachaly (kategorii D2H, D2X, 1DsMkII, 1DMkII ).Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Tylko te osoby sie malo albo wcale wypowiadaja na forum. Najwyrazniej maja ciekawsze zajecia ktorych mozemy im tylko zazdroscic bardziej niz sprzetu ;) :roll:
zgaduje... o robienie zdjec chodzi? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
nie mam na mysli kart testowych :lol:
Ja tak tylko z małym pytaniem do Muflona - jeśli (zakładam) masz żonę (lub coś 'w tym stylu' :P ) to jakim cudem udaje Ci się kupić, trzymać i Ba! jeszcze robić zdjęcia takim fajnym sprzetem? :) Moja - niestety - jak widzi mnie z czymkolwiek nowym (co by to nie było - czy małe i brzydkie, czy duze i fajne) to i tak zawsze mi mówi, że za dużo kupuję... i zaraz chce mnie juz z domu wywalać 'za przynoszenie gratów' :) Ja czasem nie rozumiem kobiet w tym względzie. One kupują tony ciuchów i mimo zakupów mówią, że nie mają w czym chodzić, a jak człowiek chce zmienić korpus to 'ola boga! - nowe graty!' :)... Ehhh.. wiem, że to OT, ale treść postów już chyba przeszła i tak w stronę niezgodną z tematem :)...
Ej, no przecież to jeden z najaktywniejszych wątków na forum: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2994 :mrgreen: Moja żona jest tu już legendarna ;-) (a powiem w tajemnicy że nawet podczytuje czasami)Cytat:
Zamieszczone przez Calliactis
Muflon, kiedy napiszesz coś więcej o swoim 1DMkIIN? Chętnie też zobaczyłbym Twoje porównawcze sample z 20D i jedynki. Jak się sprawuje np. 17-40@17mm (ostrość oraz dystorsja i winieta na cropie 1.3)? Głośność migawki w jedynce i ciężar puchy w porównaniu z 20D z gripem, ergonomiczność, jasność wizjera, precyzyjność AF-a, AI Servo itd.
Czytałem o 1DMkII, że głośniej wali lustrem niż 20D a jednocześniej produkuje mydlane jpegi. Natomiast RAWY to miodek... Jak to jest u następcy? Poprawa jakaś może w tym zakresie poza większym buforem, LCD i slotem na SD?
Uważam, że crop 1.3 jest optymalny i bardziej mi pasuje niż FF z winietą i mydłem na krańcach kadru. No i ta szybkość... :rolleyes:
P.S. gratuluję zakupu i zazdroszczę.
No i oczywiście porównanie : beep w 1DMkIIN z beep'em w 20D.:lol:
Muflon a czemu nie 1DsMII ?
EDIT: Już wiem $$$ X 2 by było
Eee, no ale przecież na forum jest więcej posiadaczy jedynek, do tego raczej potrafiących więcej z nich wycisnąć? Czemu akurat ja mam robić testy? ;-)Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
O nie, na fotki testowe nie dam się namówić :-) Ja Wam mogę opowiedzieć o trickach, pstryczkach, i ogólnie sprzęcie, ale koniec z "samplami". Będą w galerii w wiadomym watku, na życzenie wystawię full-size.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Tu się naprawdę nie rozchodzi o "quality" - to jest przecież ciągle "tylko" 8Mpix z tylko trochę większego kawałka matrycy niż 20D. I nie dla lepszej jakości zdjęć sobie tą zabawkę sprawiłem - bo zdaję sobie sprawę, że pod tym względem daleko mi nawet do pełnego wykorzystania 20D i reszty żelastwa w podpisie. Chodzi bardziej o "te inne" różnice...
Głośniejsza niż w 20D, i jeszcze bardziej "słyszalna". Już rok temu w Payerne to wiedziałem (Tomek pewnie pamięta odgłosy dochodzące z okolic pana z woreczkiem kart CF 1GB).Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
No cięższy... zresztą łatwo sprawdzić w specs... ale jest tego wyraźnie więcej. No i ma się jednak w ręku solidny kawał żelastwa - to czuć, zupełnie abstrahując od wagi, która się jakoś gigantycznie jednak nie różni. Dużo bardziej "gumowaty", trzymający się ręki uchwyt - 10D był lepszy od 20D (miał lepszego gripa), ale tu różnica jest jeszcze większa.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
"Inna koncepcja" ustawiania wszystkiego (trzy przyciski z lewej w różnych kombinacjach + dial) mi się generalnie podoba. To czego mi brakuje z 20D to joystick (ekran jest po prostu piękny i aż zachęca do zabawy w chimping). Poza tym selekcja czegokolwiek w menu jest dwustopniowa: wcisnąć i przytrzymać "Select" + QCD. Tak samo zoom, przewijanie obrazków - wszystko na dwie ręce. Z tego co wiem, to ideologia jest taka, że w jedynkach nie ma prawa się nic przestawić samo, np. przy obsługiwaniu aparatu w rękawicach (co zresztą przetestuję w następnym tygodniu). Podejrzewam że można się przyzwyczaić.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Jest kilka fajnych CFn/PFn - można sobie np. powyłączać wszystkie tryby oprócz Av i Tv (i to mi się przyda), ogólnie tu można by się mocno rozpisać, póki co wczytuję się w PDFa na temat jedynek "ogólnie", którego znalazłem w sieci.
Hmm, powiem tak: porównując 20D i 1DsMkII widziałem dużą różnicę. Porównując 20D i 1D widzę pewną różnicę. Żadna z tych różnic mnie na kolana nie powaliła. Jednak ja zaczynałem od cropa 1.6x, nie mam "backgroundu" analogowego i w sumie byłem do tej pory zadowolony z tego co widzę w dziurce. Chociaż 17mm robi teraz jakby większe wrażenie :-) A 24-70 z zakresu "w miarę uniwersalnego" zrobił się w ogóle fajny.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
BTW, crop w 1D jest tak naprawdę mniejszy, 1.26x albo jakoś tak.
Nie wiem, dowiem się za tydzień.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Jak wyżej. Wali jak cholera. W końcu lustro jest większe (kilkadziesiąt %) i dostosowane do walenia 8fps. To musi boleć. Dobrze, że moje koncerty są najczęściej głośne ;-) bo na jakiś kameralny jazz to już bym raczej z tym nie poszedł...Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Nie wiem, dowiem się za tydzień. Jeszcze nie zdecydowałem czy będę robił w RAW - przy moim palcu żona może się nie wyrobić ze zgrywaniem na databanka :) a sama też chce pofocić drugim body. BTW, jest PFn do limitowania ilości zdjęć w serii (ja bym sobie ustawił np. na 3) i FPS osobno dla trybu "szybkiego" i "wolnego".Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Co do jakości JPEG to "ludzie piszą" (FM Forums) że widać różnicę w stosunku do "starego" Marka2. Ale równie dobrze mogą to być porównania domyślnych ustawień, ktore w N sa inne.
nieistotne raczejCytat:
Zamieszczone przez p13ka
A to jak najbardziej... oj, ten LCD jest naprawdę super. "Marketingowe gadanie" o zwiekszonym kącie widzenia to prawda. Jednak chyba wszystko trochę kosztem jasności. Będę wiedział za tydzień, w śniegu takie rzeczy wyjdą.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Ja również. 100-400 robi się dokładnie taki jak potrzeba w wiadomych zastosowaniach :-) A i 70-200 "koncertowo" tylko zyskuje (zakładając focenie ze średnio-bliska. Szeroki kąt pomijam, bo to nie moja działka.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
To swoją drogą :-) Ale w ogólności ja już od bardzo dawna (ponad rok) wiedziałem, że 1D byłby idealnym aparatem dla mnie. I tylko plany jego zakupu stopniowo ewoluowały od marzeń "ech, może kiedyś, na 40-te urodziny", przez drażnienie żony (Tomek pamięta), "moooże gdzieś w 2006" aż do zakupu - i akurat wstrzymałem się dostatecznie długo, żeby załapać się na nowy model.Cytat:
Zamieszczone przez kami74
To jest dokładnie ta kombinacja: cropa, szybkości, rozdzielczości i ceny (oraz paru innych cech), która mi pasuje. Nowości w "N" to tylko przyjemne bonusy.
Eye control! Tego brak :pCytat:
Zamieszczone przez muflon
(nie uzywalem ale z opinii tych co w EOS3 uzywali jestem mocno zachecony 8) )
Btw jak juz bedziesz focil na sniegu to nie zapomnij wrzucic go wlaczonego w zaspe (np z 70-200 2.8 IS L ) i opisz wrazenia z jakosci uszczelnien ;)