Odp: Dandelion / Potwierdzanie ostrości w manualach - Zakres i tolerancja
Witam,
odświeżam troche wątek ponieważ mam problem z moim 550d oraz z adapterami m42 z dandelionem.
Problem polega na tym, że każdy adapter z potwierdzeniem - ma FF - ostrzy przed punktem.
Ten sam obiektyw z tymi samymi adapterami działa poprawnie na 50d.
Pytanie brzmi co się mogło stać w moim 550d? Wcześniej adaptery działały bez problemu z 550d.
Prosze o pomoc.
Jeżeli masz programowalny Dandelion, to możesz wykonać mikrokalibrację. W przeciwnym razie, pozostaje tylko wymiana którejś części wyposażenia - najtaniej adapteru.
Czy inne obiektywy (z AF) też wcześniej trafiały a teraz zaczęły pudłować? Jeśli tak, to body do serwisu na regulację.
Obiektywy Canona z AF działają wporzątku trafiają w punkt nie ma problemu. Podłączenie jakiegokolwiek obiektywu m42 przez jakikolwiek adapter (nieprogramowalny) z potwierdzeniem kończy się FF. Posiadam też programowalny adapter i po ustawieniu korekcji ff/bf jest w miare ok - "w miarę" bo pasowało by mi ustawić korekcję pomiędzy 26 - 27 stopniem korekcji.
Na początku mojej przygody na zwykłym adapterze (nieprogramowalnym) z potwierdzeniem miałem żyletę ale po jakimś czasie zaczął mieć ff i teraz moge tylko działać na programowalnym ale i tak to nie jest już to co było.
Zastanawiam się czym może to być spowodowane bo wygląda to na problem w puszce.
Może to być kwestia matówki?
Ktoś ma może jakieś uwagi/sugestie?
Makówka, to akurat to co na 100% nie ma wpływu na potwierdzenie ostrości.