kurcze, to albo ja mam jakieś niecodzienne wymagania, albo mój F/4 L IS jest dziabnięty, bo od nowości na taką flarę, że normalnie ręce opadają... :(
no ale mam nadzieję, że ten nowy F/2.8 będzie żyletkowaty jak F/4, to może się przesiądę.
Wersja do druku
Swietny update, optycznie stara wersja odstawala od 4IS, 100g mniej tez cieszy. Wewnetrznie duzo zmian.
Jak wejdzie kiedys mityczny 14-24/2.8L to beda glosy "bez sensu, dwa mm mniej od 16-35, ciezki, duzy".
No to teraz czekamy na wysyp tanich, starych, mydlanych 70-200/2.8 IS :mrgreen:.
Zobaczymy czy będzie wart kupienia (bo jeśli nie to lepiej będzie odkupować używki 70-200 2.8L IS), ale to dopiero jak wyjdą sample ;-)
to ja może mnie optymistycznie: zrobili nowe, więc będzie droższe
zrobili nowe, więc przestaną produkować starą wersję, a - jak się za bardzo obejrzeli na Nikona - to 70-200/2,8 bez IS w ogóle nie zrobią
Coś mi się wydaje, że tak właśnie będzie - uznali, że wersje bez IS nie są już potrzebne, w sensie - są gorsze, bo w niczym nie są lepsze (oprócz niższej ceny, która i tak nie jest Canonowi na rękę, bo dlaczego nie mają zarobić 6 tysi zamiast 4?). Sens w tym wszystkim jest, ale najmniej w tym korzyści właśnie dla klientów - dwa bardzo drogie obiektywy do wyboru to gorsza sytuacja, niż 4 o zróżnicowanych cenach.
To wszystko to jednak wyłącznie moje spostrzeżenia przy obserwacji rynku i nie mam na to dowodów.
Dla porządku, dzisiejsze polskojęzyczne informacje prasowe:
70-200/2.8IS II - fotografuj_pl
70-200/2.8IS II - optyczne_pl
70-200/2.8IS II - fotopolis_pl
w tym dość istotna - "Obiektyw do sklepów trafi w kwietniu br. " (optyczne.pl)