Ksiazki o ktore ci napisalem nie wystepuja w wersji e-bookow.. a jesli tak, to jest to piractwo. Dlatego pomagam ci - idz do biblioteki... bo czego szukac juz wiesz.
Wersja do druku
Ksiazki o ktore ci napisalem nie wystepuja w wersji e-bookow.. a jesli tak, to jest to piractwo. Dlatego pomagam ci - idz do biblioteki... bo czego szukac juz wiesz.
OK - dziękuję
Wydaje mi się, że chcesz to zbyt teoretycznie rozgryźć. Weź aparat w rękę i porób kilka, kilkaset klatek i zobaczysz co i czy uciąć. Ja osobiście bardzo lubię pstrykać portety i już widzę, że lubię mocno przyciąć, nie schodzić poniżej f/3.5. Ot "taki niby mój styl". A zasadami to w ogóle nie przejmuję. Oczywiście warto czasami je znać, ale widzę po Twoim tonie, że cokolwiek coby odbiegało od powszechnie uznanych założeń nie znalazło by Twojego uznania.
Czyli podsumowując:
- ogniskowe 80-135 nawet do 200 (na cropie 50-85 nawet do 125)
- wartość przysłony nie mniejsza niż f/3.5
- absolutny zakaz używanie szkieł macro
Powyższe to niby takie przykazania z tym, że widziałem zajefajne portety ze szkła EF-S 60mm f/2.8 macro (100mm na FF)
Podejrzewam, że przymierzasz się do zarobku aparatem. Tu niestety nic powtarzam nic nie zastąpi doświadczenia więc ciesz się puszką cyfrową i próbuj, kombinuj, wymyślaj, łam stereotypy. Coś na kształt SBB :)
Dziękuję :)
Ale ja w zasadzie miałem troszkę inne pytanie - chodzi mi o sposób kadrowania. NIe chciałbym wyrobić sobie złych nawyków, dlatego pytałem o ogólne/podstawowe zasady portretowania...
I jak tam Drogi gietrzy? Możemy trochę jeszcze ponegocjować cenę szkiełka? I kiedy będziesz w Kotuszowie? :)
Pozdrawiam.
linkCytat:
Zamieszczone przez Czacha
posiadam ta ksiazeczke i jest bardzo dobra, ale pod ww linkiem jest sporo tansza
ps. to moj debiut na forum wiec witam wszystkich.
Dziękuję ;-) Już zamówiłem :)
A ja sobie odbiore osobiscie - 4 przystanki mam do tej ksiegarni 8)
W.w książeczkę z powodzeniem można kupić za 23 ~25 zł - co też uczyniłem dwa dni temu, a mianowicie w księgarni w Warszawie na....- nie moge powiedzieć gdzie bo to juz reklama (link u Micha$)
Ja też nabyłem w tej ksiegarni, która jest bardzo popularna wśród studentów szczególnie UW i ASP (bo mają rzut beretem) ;)
Cytat:
Zamieszczone przez micha$
Potwierdzam książka B.Dobra !
Tylko dlaczego 2 tyg. temu dałem za nią w Katowicach 51,00 zł ... :evil: :-(
... a było poczekać ;)
Witamy na forum "ziomala" ;)