A moze tak jakis tescik rozwialby wątpliwosci , tylko ciekawe ktory z was byby na tyle wspanialomyslny i błysną inewncją :)
Wersja do druku
A moze tak jakis tescik rozwialby wątpliwosci , tylko ciekawe ktory z was byby na tyle wspanialomyslny i błysną inewncją :)
Porownanie piecdziesiatek?
http://www.photo.net/equipment/canon/ef50/
Ja uwazam, ze to szkolo jest po prostu rewelacyjne. Coz porownujac jego cene do 1.8 mozna odniesc wrazenie, ze sie nie oplaci ale nie do konca. Nikt nie wspomnial tu o zasadniczej roznicy poza swiatlem i bokehem: 1.4 ma USM. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie to bardzo istotny czynnik. Szybki AF to podstawa.Cytat:
Zamieszczone przez Krakers
I kolejna sprawa.
Moze po przeliczeniu cropa 80mm jako podstawa to nie jest dobry pomysl ale Ty przeciez chcesz to szklo do 5d gdzie cropa nie ma.Cytat:
Zamieszczone przez McKane
Ja bym sie nie zastanawial.
Pozdrawiam,
Juz sie zdecydowalem biore 50 f1,4 poniewaz jest bezkompromisowe i mam nadzieje ze tym szklem wykorzystam mozliwosci nowej matrycy 5DCytat:
Zamieszczone przez slonek
USM oznacza tylko rodzaj silnika kręcącego fokusem, co nie jest tożsame z prędkością ostrzenia!!!Cytat:
Teraz niech ktos mi doradzi gdzie najtaniej ale mowa jest o nowce nieuzywanym szkle
Może nie jest najtaniej, ale na pewno najlepiej u tommy_jCytat:
Byc moze w teorii nie, skoro tak piszesz, ale w praktyce, gdy przesiadlem sie ze szkiel bez USMa na szkla z USMem, roznice zauwazylem od razu (a moze to zludzenie apteczne? :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
nie wiem czy najtaniej ale bezpiecznie i mozna zwrocic www.interfoto.com.plCytat:
OK, ale ponoć do 50-tek 1.4 vs. 1.8 ta prawidłowość się nie odnosi. Była już tutaj kiedyś o tym mowa.Cytat:
Sprostujmy jedno: 50/1.4 nie ma USM tylko MicroUSM. Takie małe "gówniane" USM, które jestCytat:
1. wolniejsze od USM
2. głośniejsze od USM
przy czym wiem to z Mirandy a nie z własnego doświadczenia.
Sam czekam na 50/1.2L. Niewiem ile jeszcze wytrzymam, ale narazie czekam.