Lepiej późno niż później nie?!;) Zwłaszcza że rozwiązanie nieco łatwiejsze niż lutowanie itp.
Daj adres to Ci autograf wyśle:P
Wersja do druku
Lepiej późno niż później nie?!;) Zwłaszcza że rozwiązanie nieco łatwiejsze niż lutowanie itp.
Daj adres to Ci autograf wyśle:P
witam a czy ktoś może napisać jak wyzwolić błysk stroboskopowy kiedy lampa nie jest na aparacie? kablem pc-pc nie da rady, phottixem też nie. Co muszę kupić żeby zadziałało?
phottix podłączony był do stopki lampy?
Lampa 580 nie zadziała z fotocelą gdyż ma blokadę błyśnie tylko raz a potem się zawiesi i zero zabawy.
Lampa z kablem PC zadziała w trybie manual zadziała wyzwoli błysk
Lampa z kablem TTL wiadomo full opcja
dobra fotocela 50 zł ( oddałem do sklepu)
kabel PC-PC 5m - 20 zł ( działa)
kabel TTL - oj zależy od długości ale wydatek rzedu 175 zł
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
skoro podpiąłeś kabel pC -PC ja tk mam to fotocela nie jest Ci potrzebna gdyz błysk wyzwalasz kablem.
Dobra,
to kwestia tego że lampa się po błysku zawiesza jest spowodowana:
- niskim napięciem lampy ?
- zwarciem styków od lampy przy stopce od fotoceli?
Jeśli jest to związane niskim napięciem lampy to gdzie znajdę schemat jak ją przerobić (nie moge znależć :()
Czemu nie sprawdzisz czy po odizolowaniu styków będzie działo? Będziesz miał swoją odpowiedź a jednocześnie rozwiązanie problemu bez dłubania w lampie czy wchodzenia w koszty i taką opcję ja, nauczony doświadczeniem, obstawiam i polecam;)
dzięki za podpowiedz, ja właśnie walczę z tym problemem, wyczytałem że 430 [M i HSS] zapięta na aparat i 580II [M] z fotocelą można osiągną czasy 1/2000 [1/4000]
"Lampa w trybie hss wyzwala drugą lampę na fotoceli w momencie, gdy migawka zaczyna się otwierać. Błysk tej drugiej lampy jest na tyle długi, że trwa dłużej niż czas cyklu migawki (od otwarcia do całkowitego zamknięcia), przez co druga lampa robi sztuczne "światło zastane", którego siłę regulujemy skracając czas (bo na 1/1000 światło jest 4x mocniejsze niż na 1/8000)"
kostkę niestety mam bez wejścia PC :(
próbowałem również z starą lampą toshiba320 :) dziwne że fotocela odpala gdy 430 ustawę na 1/1?
wypróbuję ten sposób z odizolowaniem styków lampy > zobaczymy czy to "obudzi" 580II?