Kwestia puch, z niektórymi współpracuje gorzej, z innymi lpeiej. il-Dottore (chyba taki ma nick) sobie chwali, to z userów forum, znam jeszcze kogoś kto również sobie chwali.
Wersja do druku
Kwestia puch, z niektórymi współpracuje gorzej, z innymi lpeiej. il-Dottore (chyba taki ma nick) sobie chwali, to z userów forum, znam jeszcze kogoś kto również sobie chwali.
a to niespodzianka miła widzę :]
k20 a lepiej gx20 jest znacznie tańszy, ale jeszcze rozważyłbym Pentaxa K-x do kupienia za 2200. Dobra matryca czasy 1/6000 niezły af jak na tą klasę, no i niezłe filmy. gx 20 jest puchą bardziej zaawansowaną uszczelnianą, ale z gorszą matrycą niż np 450 d, jest ona bardzo szczegółowa jednak dosyć mocno szumiąca, jak na cmosa. Uszczelnienia, dwa kółka nastaw, złącze synchro z lampami i bardzo dobra współpraca ze starymi manualnymi szkłami to jego zalety. Np potwierdzenie ostrości i stabilizacja z każdym szkłem, oraz hyper program (mierzy i dobiera ekspozycję nawet z denkiem od butelki -tzw. zielony przycisk), jedna słabszy af niż w canonach i trochę bardziej nieprzewidywalny pttl - sytem sterowania błyskiem. W pentaxach można się zakochać. Acha Samsung gx 20 nie ma polskiego menu jak to ci przeszkadza, i musisz się szybko decydować bo niedługo ich nie będzie. Jak coś więcej o tym aparacie załóż wątek na www.pentax.org.pl
Przed zakupem warto sobie zadać pytanie jaki rodzaj pstryków lub zdjęć będzie wykonywał korpus, rozumiem że obiektyw jest na razie drugoplanowy (a powinien byc pierwszoplanowy), zadaj sobie pytanie co chcesz robić i jaki korpus do tego wystarcza zaoszczędzoną kwotę przeznacz na lepsze szkła. Warto rónież zauważyć że "czas życia" korpusu jest stosunkowo niedługi a na pewno znacznie krótszy niż "czas życia" przyzwoitego obiektywu. Z postu nie wynika co chcesz fotografować jakie są twoje fotograficzne zinteresowania - idziesz do szkoły fotograficznej jakoś nie dowierzam że nie masz konkretnych zinteresowań - jeśli fotografujesz "wszystko" - "czyli nic" to moim skromnym zdaniem możesz kupić cokolwiek (na co kasa pozwala, lub jest ochota) do czasu aż się nie zdecydujesz co tak naprawdę cię interesuje.
Nie kupisz docelowego korpusu i nie zaczniesz kompletować docelowego zestawu obiektywów za tą kwotę niezależnie od systemu. Tak jak radzili poprzednicy - zacznij od 450D + kit IS + C50/1.8. W szkole prawdopodobnie będziesz potrzebował analoga to podpasuje Ci C50/1.8. Jak tym zestawem nie zrobisz dobrych zdjęć to chyba wybór szkoły był chybiony ;).
Możliwości są z gruba takie:
http://www.januszmiller.com/
PS
Zupełnie nie wiem po co wpuszczać się w jakiś egzotyczny system cyfrowy - u Canona masz tanie analogi, wszelakie cyfrówki i urzekające obiektywy (np. C35L).
DOSKONALE zdaje sobie sprawę ze obiektyw jest BARDZO wazny i o tym nikt mi nie musi przypominac, jak kupie body z kitowym obikktywem to z czasem jak nazbieram kase i ukierunkuje sie jakie szklo bedzie mi potzrebne to podejme decyzje o zakupie nowego obiektywu. polecacie 450d a mi zalezy na nowszym aparacie i dlatego pytam o 500d z kitowym 18-55, odrazu mowie ze z czasem dokupie obiektywy, a fotografuje prawie wszytko, opuszczone budynki, krajobrazy, amkro, ludzi, sesje zdjeciowe, przyroda, samochody
Główna zaleta 500D to możliwość kręcenia filmów, jeśli Ci to potrzebne - bierz 500D.
niekoniecznie potrzebne są mi te filmy, cena 500d jest podobna to nikona d90 z 18-55 wiec wole nazbierać odrobinkę wiece niż 3 tysiące bo znalazłem nikona d90 właśnie za 3200 a wydaje mi się ze ten nikon będzie zdecydowanie lepszy od 500d i nikon d90 to już chyba poziom canona 50d lub może nawet i 7d...
Miłem kiedyś podobne zdanie ale znalazłem to
http://www.e-cyfrowe.pl/testy/canon-...nawczy-31.html
No i pomacałem w sklepie pocykałem trochę na próbę i wybrałem canona :mrgreen: