Nowa wersja nareszcie nie konwertuje do jpg-a takich dużych plików.
...ale temperatura barwowa nadal 2500 K:???:
Wersja do druku
Nowa wersja nareszcie nie konwertuje do jpg-a takich dużych plików.
...ale temperatura barwowa nadal 2500 K:???:
Dlatego, że nie widać... szumu! ;-)
W tak małym wycinku szumy w cieniach są po prostu niedostrzegalne ze względu na kontrastowo jasne tło okna podglądu. Teoretycznie można sobie przyciemnić okna globalnie w całym windowsie (trzebaby je właściwie zrobić prawie czarne), ale kto próbował wie, że różne programy dziwnie się potem wyświetlają.
A wystarczyło zrobić nieco większy wycinek albo zmniejszyć do zera margines okna wokół tego podglądu...
Na szczęście mam lupę pod środkowym klawiszem myszy i tak zamierzam tego podglądu używać, o ile w ogóle będzie potrzeba, bo właściwie parametry odszumiania można dla danego aparatu ustawiać w ciemno na podstawie: czułość iso +/- korekta ekspozycji raw. :rolleyes:
Zaktualizowałam do 3.7.2 (ze strony Canon.pl)
Podgląd 100% rzeczywiście błyskawiczny.
Podgląd odszumiania trochę za mały, ale i tak to jest to, czego bardzo mi dotychczas brakowało w DPP.
Parę razy (już od wersji 3.7.1) zdarzyło mi się przy click white balans zawiesić dpp editor. Pomaga dopiero zamknięcie w menadżerze zadań.
Spotkaliście się też z czymś takim ?
System W7
A ja zauważyłem po zainstalowaniu ze strony Canona wersji 3.7.2 że nieaktywny jest suwaczek "Auto Lighting Optimizer" i to przy plikach RAW. Macie podobny problem?
Dzięki tezmarek.Więc z moim 450D nie mam co liczyć na aktywność tego suwaka w DPP.
Z dokumentacji programu:
"This function is compatible only with RAW images shot with EOS 5D Mark ll, EOS 7D, EOS 50D and EOS REBEL T1i/500D."