Probowalam wczoraj, ale nie potaafie tego znalezc. Moglbys napisac krok po kroczku, moze cos przeoczylam, ale mam 3 opcje eksportowania i nigdzie nie widze mozliwosci wyboru formatu, ejdynie rozdzielczosc.
Wersja do druku
Przepraszam, ze późno, ale mnie troszkę tu nie było.
1. Photo Dysk tym różni się od normalnego nagrania zdjęć na płytę, że odtwarzacze DVD po prostu wyświetlają zdjęcia /nie wszystkie mają opcję wyświetlania normalnie nagranych zdjęć/. To taki format dysku wymyślony bodajże przez Kodaka ale nie dam sobie rąk obciąć.
2. Toast -to program do nagrywania płyt na Maka -proszę skorzystaj z Google a wszystkiego się dowiesz
3. No to tak jak mówiłem w pkt 1. nie wszystkie odtwarzacze sa w stanie wyświetlić normalne zdjęcia ale 99% odtworzy FD.
A jeszcze rozwijając lekko problem z utratą jakości zdjęć przy konwersji do formatów video. Nie jestem fachowcem i pewnie niejeden mógłby mnie zakrzyczeć ale bawię się zarówno video jak i foto od bardzo długiego czasu. Różnica jakości wynika ze sposobu kodowania. Dla video przestrzeń barwna jest wtórna tak samo jak tonalność. Są one wycinane do granic. Kodeki video są przygotowane do kodowania ruchu i on jest w tym wszystkim najważniejszy. Drugą sprawą jest medium na którym jest odtwarzany obraz. Wystarczy ten sam obraz wyświetlić na przyzwoitym monitorze komputerowym i na bardzo dobrym TV LCD a i tak obraz z monitora zawsze zabije ten z TV. To są rzeczy ie do przeskoczenia. Do prezentacji zdjęć poprzez iMovie lekko pomaga zastosowanie pozornego ruchu obiektów jak np. efekt Ken Burns.
Oczywiście możemy mówić o zwiększaniu jakości poprzez konwersję do HD z wysoką jakością itd. Ale problem wydaje mi się leży w powszechności pewnych rozwiązań. Odtwarzacze Blue Ray ciągle jeszcze nie trafiły pod strzechy a i pomimo oczywistej poprawy jakości nadal nie są idealnym formatem do prezentacji fotografii.
Ciekawy może być za to pomysł z wykorzystaniem Keynote i muszę go przetestować :)
dodając do tematu
Adobe upubliczniło właśnie LR V3 w wersji beta /możliwość używania do kwietnia 2010/.
Jedną z opcji jest zapisywanie pokazu slajdów jako filmu wraz z dźwiękiem.
Może to będzie jakieś rozwiązanie
tylko że kodeki filmowe średnio nadają się do obrazów statycznych... może rozwiązaniem będzie wysoki bitrate :/
A ja tak na marginesie, może by ci pomógł program... iMovie HD? ;) Na każdym iLife miałem zainstalowane to cudo. Ja na razie walczę z Adobe After Effects, chciałem zrobić film ze zdjęć, tylko bez efektow przejsc, etc, po prostu klatka za klatka. ;) Da sie tam?