-
No i pozamiatane. Siudym, wypada mi tylko potwierdzić efekt Twoich testów, bo zarówno z 1.4 jak i 2.0 udało mi się zrobić dużo ciekawych i b.dobrej jakości zdjęć 400tką. Ale przyznam, że 2.0 wpiąłem tylko kilka razy, ale za to rzadko kiedy używałem samej 400tki - zwykle był do niej wpięty tc 1.4.
-
Sprawdzilem dzialanie 400L z Extenderem 2x II na EOS 500D, AF w trybie LV. Wszystko działa wysmienicie, zero problemow z lapaniem ostrosci nawet w zacienionych miejscach, AF lapie od razu (fakt, ze jest powolnie, ale nie zauwazylem efektu ciaglego szukania nawet w cieniach mimo F11). Na razie sampli 1:1 nie podaje, bo nie wzialem ze soba statywu, ostrzylem oparty o chodnik i sporo zdjec bylo poruszonych. Jutro wezme do pracy statyw i przetestuje dokladnie. Ogolnie w chwili zmiany body na 50/60/7D od razu dokupuje Extender 2x do zestawu. Dziala to naprawde swietnie.
Sample 800mm. Pelne klatki. Tylko 800pix. Jutro zrobie test na statywie i wstawie full.
-
Jeśli mogę coś zasugerować: dobierz przedmiot i odległość tak, by na cropie z samego 400mm nie były czytelne pewne szczegóły (np. drobne napisy), a pojawiły się na cropie z 800mm. Dla mnie tylko taki test ma sens, bo w przeciwnym razie zawsze można powiedzieć, ze powiększenie ostrzejszego obrazu bez extendera jest tak samo dobre.
-
Przeciez na poczatku masz takie sample :) Napisy pudelku od akumulatorkow czy nawet slonecznik. Wystarczy nieco dalej i juz w 400mm nie bedzie mozna odczytac. Jak cos zrobie wiecej takich.
-
http://www.youtube.com/watch?v=MsQjaT5LaFQ
Film w HD pokazujacy dzialanie AF LV w 500D z 800mm F11. Na poczatku sloneczna pogoda, potem w slabym swietle w zacienionym budynku. Na kazdym sensownie kontrastowym elemencie AF nie ma problemu z F11, jedynie na golych scianach w cieniu nie lapie nic (to chyba nie jest wcale dziwne ;) ).
Fotek nie zrobilem z jednego powodu - prawie kazde bylo poruszone z ext 2x... Statyw stabilny, benro b-3 ale jednak lustro powodowalo drgania, ISO 100, czasy ok 1/400 1/500. Ustawilem sobie wstepne podnoszenie lustra i zonk. Nie mam pojecia co i jak z tym 500D, w CF wszystko ok, ale dalej lustro nie chce sie wstepnie podnosic :/
Ustawione mialem Mirror Lockup + migawka wyzwalana po czasie. Na 20D tak mi dziala bezproblemowo jak nie mam przy sobie wezyka. Normalnie takze nie chce sie podnosic (bez czasowego wyzwalacza). Nie mam pojecia.
-
Nie mam teraz 500d pod ręką, żeby pomóc. Możesz spróbować zrobić foty na LV, unikniesz wibracji lustra, a na podglądzie 10x bedziesz widzieć czy wibracje wygasły przez te 2 (lub 10?) sekund od naciśnięcia spustu.
-
Zachęcony przykładami autora wątku wykonałem kilka testowych ujęć z użyciem Kenko PRO 300 DG 2x i rezultaty są podobnie zachęcające. W najbliższym czasie spróbuję wyprowadzić ten zestaw w teren i zobaczyć jak sprawuje się w praktyce. Jesli będą jakieś ciekawe kadry, pochwalę się, bo testowych fotek nie ma sensu mnożyć.
-
Faktycznie wygląda bardzo dobrze, tyle że trzeba być niezłym fachowcem aby umieć to wykorzystać w terenie ( szczególnie przy fotografii przyrodniczej ) Już pomijając optymalne warunki świetlne, które w naszym kraju sa rzadkością, precyzje w ustabilizowaniu takiego monstrum na statywie to ręczne trafienie z ostrościa przy ogniskowej 800mm ( x 1,6??) graniczy z cudem.
-
Nie musisz ustawiać ostrości ręcznie :) Działa AF w trybie detekcji kontrastu (LiveView).
Zresztą ręczne ustawianie w LV jest też dużo łatwiejsze niż na matówce (podgląd x10).
-