A ten samolot na nr. 1 to ? (tak kontrolnie pytam bo się zastanawiam skąd w Łasku akurat go mieli).
Wygladają te samoloty jak zabaweczki i coś w tym fajnego dla mnie jest...
Wersja do druku
Iryda
IMO aby te zdjęcia miały sens, to poszukałbym na stocku jakiegoś szarego betonowego tła i wkleił je zamiast tego lasu z kiczowatym rozmyciem. Tym bardziej, że w tle masz betonowy nasyp, który by się z pionową ścianą dobrze komponował. Gdybyś dobrze pokombinował z desaturacją betonu i kolorem samolotu, to udało by Ci się podkreślić samolot na pierwszym planie - patrz na pewne techniki fotografii motoryzacyjnej (statycznej). Jak już montujesz mocno w PSie, to idź na całość.
Jeśli nie jesteś w stanie sobie wyobrazić jak mogło by to wyglądać w wersji przeze mnie przedstawionej, to chyba nie ma sensu odpowiadać:) Aby to jakoś zobrazować, podaję dwa zdjęcia: 1 i 2. W pierwszym tło podkreśla kolor samochodu, a w drugim uzupełnia. Zauważ brak faktury tła odwracającej uwagę (w obu) oraz to, że w wersji drugiej oświetlenie sprawia, że auto się w tło nie wtapia.
Ale wracając do zdjęć 1507 - widać na nich dość paskudnie rozmyty las w tle, a sam samolot lekko się wtapia w tło (kolorystyka). Na zdjęciu 1 i 2 widać jaki kolor zamiast żółtawego by pasował, by "wyciągnąć" ten samolot z tła - popatrz na blokadę koła. Czerwony lub inny mocny kolor zrobiłby ciekawy efekt. W końcu to grafika, więc nie ma co udawać realizmu. Do tego jakiś beton zamiast lasu, ogólne czyszczenie kadru i wynik byłby lepszy.
Podsumowując - autor miał ciekawy pomysł. Po prostu mógł go pociągnąć jeden etap dalej :)
To "niebieskie" można było na moment zdjąć. Wystarczyłoby tylko poprosić ;)
A mojej SU-22 nie masz...?
Ps. Iryda - bajka. Rzeczywiście wygląda jak macro z modelu (i bardzo dobrze).
Może jeszcze da się las zamienić na jednolite tło, jak radzą przedpiścy?
Byłoby jeszcze ciekawiej.
spoko, zrozumiałem o co ci chodzi jak napisałeś o tej fotografii motoryzacyjnej w pierwszym poscie i faktycznie w focie nr. 2 taki zabieg by sie przydał bo przy zbliżeniu tło rozprasza i odciąga uwagę od detali na maszynie (zwłaszcza że jest chyba mniej rozmyte niż na 1.). Na 1. jakoś mi ten las się tam podoba, a nawet mnie intryguje:-D
pozdr.
Sztuczne tła kompletnie zawadzają i nie ma sensu się kręcić obok tego. Nie udane zdjęcie, po prostu nie eksponuj, zamiast sztuczny blur na tła nakładać.
IMHO zdjęcie oryg. dużo fajniejsze (z powodu sztucznego blur'u :S).
Fajne nawet bardzo faje. Zdięcia zdecydowanie lepsze niż cały ten piknik lotniczy.
Jedynka baardzo mi się podoba. Jedyne co bym poprawił to wymazanie tych dwóch słupów po prawej stronie.