I po co takie prowokacje? Szczególnie że nie na to forum.
Na międzysystemowe przeciąganie liny zapraszam np na grupę dyskusyjną pl.comp.os.advocacy a tu nie ciągnąć tego tematu.
Wersja do druku
Dzieki za ten review SL'a pod wzgledem fotografii.
Mam w rece "pudelko z kotkiem" i przymierzam sie do upgrade-u aj tylko wroce z pracy. Tylko mysle ,zeby troche posprztac najpierw. Z tego co pamietam filozofia Appla jest taka ,ze defragmentacja nie jest juz potrzebna ale nie pamietam czy jest jakies narzedzie w OSX-ie jakbys chcial to zrobic?
Jedyne narzędzie jakie używam żeby przywrócić swojemu Mac'owi trochę szybkości to: OnyX, ale z tego co pamiętam, to nie ma on opcji defragmentacji dysku:)
defragmentację możesz zrobić za pomocą TechTool Pro 5.0.5 nie jest tani $99 ( czyli jakieś 15 zł polskich ;)) ale może Pan Stanisław Torrencki ma jakiś dobra przecenę ...:)
pozdrawiam
Żeby nie zakładać nowego wątku - jestem zmuszony w tej chwili pracować na OSX 10.3.9 (iMac G4 - PowerPC) i potrzebuje softu do prostej obróbki RAW (wołanie w standartowych ustawieniach, moxliwość zapisu do tiff).
Czy ktoś mógłby coś polecić? Używam Adobe Photoshop CS, wersja pierwsza.
Ernest a moze LR 1.0 ?
Wspomnij jeszcze, z jakiego aparatu - różne programy są. Ja używałem w ostatnich momentach DPP, jednak jak dla mnie Camera RAW jest najlepszy. Tylko że od 40D w górę to już tylko CS3 potrzeba...
Van, tak żeś mi zareklamował ten system, że aż mam ochotę go sobie zainstalować. Tylko słyszałem o solidnym bug'u, że jeśli odpalisz nowe konto gościa, wywali ci wszystkie dane. Jak mi o tym powiedział facet, od którego kupowałem komputer zrobiłem wielkie oczy i "eee, to ja Leoparda poproszę ;P"
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ewentualnie kiedyś, dawno temu, swoich sił próbowałem w Aperture. Ale jak dla mnie te programy stricte RAW wołaczki są do bani, wolę samego fotoszopa jednak. Szybciej, milej i poręczniej. Jeszcze z Bridge w rezerwie ;)
Mam pytanko: od wczoraj jestem szczęśliwym-nieszczęśliwym posiadaczem 7D i po raz pierwszy spotykam się sytuacją, że OSX nie wspiera RAWów z nowej puszki (wcześniej kupowałem "starocie", które gościły już jakiś czas na rynku).
Chodzi mi o zwykły podgląd w Preview, bo do DPP nijak nie mogę się przekonać (robię w Camera RAW z Ps CS3).
Jak to było z innymi puszkami w sezonach ubiegłych, czy Apple długo zwlekał ze wsparciem?
I czy odbywało się to przez aktualizację samego Preview, czy przez service pack?
A widzisz, ostatnio odkryłem, że Bridge CS3 nie czyta RAW'ów z 40D... A tak, to po prostu czekaj na Software Update. Dzisiaj widziałem, że było jakieś. Przynajmniej na oridżinal leopard ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To chyba aperturka da radę bez zająknięć jakiś strasznych.