... Bo po co mi 15Mp jak jakości po powiększeniu obrazka jest mizerna. W 30d jest 8Mp i się nie zamienię nawet na 20Mp z kompakta. A jako support ten G11 daje do myślenia i jest wart uwagi...
Wersja do druku
... Bo po co mi 15Mp jak jakości po powiększeniu obrazka jest mizerna. W 30d jest 8Mp i się nie zamienię nawet na 20Mp z kompakta. A jako support ten G11 daje do myślenia i jest wart uwagi...
Ja bym poczekał na fotki z tego aparatu i wtedy snuł opinie . To co producent miał na celu ujmujac oczekiwania z G11 (CMOS , L MP pix itd. ) , będzie wtedy wiadomo ; jesli bedzie przecietny w foceniu i posiadal braki , to pewnie wypuszcza G12 niedlugo + chocby jakies dodatki (jak to zrobili z Sxsami - ostatnia prem. Sx20 , coś szybko ?? ) , a jesli bedzie wszytko ok , czyli fotki jak trzeba , to ktow ie może to nowy trend albo w koncu ktos zmadrzal ze nigdy kompktem nie dokreci megapikselami do jakosci lustra.. i czas pomyslec nad inna droga do jakosci .
Z dpreview:
Today's G11 announcement by Canon.com quotes "an estimated price of $499.99."
This equates to £302 or thereabouts.
But the UK site quotes the price at £569, which is $942.
Cena proponowana przez Canon w Wielkiej Brytanii 449 £
Już widzę nasze ceny :(.
swnw
To ja już nie rozumiem, najpierw pakują 12 mega do g9 i jest wow. Dajemy wam aż 12 mega to musi być super aparat. Potem jest 15 i taka sama śpiewka. A teraz tylko 10 i co niby mam myśleć? Wyrzucili dział marketingu czy może konsumenci powoli ewoluują i coraz mniej jest jeleni dających się nabijać przygłupim pseudo fachowcom. Czasami oglądam swoje zdjęcia z g2 i myślę że cała reszta to jedna wielka ściema. Wystarczyło tylko w tamten aparat wstawić współczesną elektronikę. No ale, marketing wie lepiej.
Jak widzę ostatnie problemy z dostępnością wielu, drogich pozycji z oferty Canona za którymi ustawiają się kolejki na całym świecie oraz te Canonowe "sztandary" na podrzędnych kioskach z prasą i fajkami to zaczynam się zastanawiać nad tym, czy takowy marketing wogóle istnieje :D
Bardzo dobrze prezentuje sie za to S90 w porownaniu do G11.
Matryce maja takie same a obiektyw na szerokim w S90 jasniejszy.
G11 - 6.1-30.5mm f/2.8-4.5 (35mm film equivalent: 28-140mm)
S90 - 6.0-22.5mm f/2.0-4.9 (35mm equivalent: 28-105mm)
S90 tez ma RAWy, jest nieco tanszy i mniejszy.
Najlepszy z serii był G3/G5 i basta ! :)
A jednak G6! Mam do dziś.
Nie pamiętam czy to Ty testowałeś G10 ale zdaje się że najostrzejszy obraz wypluwał on przy f/2.8, każde przymykanie zmiękczało go znacznie. Jeśli podobnie jest w G11 to nie skuszę się nawet za 250$. Największa porawa będzie z szumami na wyższych czułościach, ale co z tego jak obiektyw wciąż za ciemny. Myślę, że wciąż najlepszy mały kompakt do zdjęć reportażowych robionych we wnętrzach i tam gdzie mało światła pozostaje Leica D-Lux 4 z obiektywem 24-60mm i światłem f2.0-2.8. Obraz daje kapitany.