W Niemczech sie tak sprzedaje. Ma w tym segmencie ponad 70% rynku tutaj. Glowny powod: CENA. Canon ze swoim FF nic ciekawego wiecej nie oferuje, a kosztuje prawie 3000 euro wiecej.Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Wersja do druku
W Niemczech sie tak sprzedaje. Ma w tym segmencie ponad 70% rynku tutaj. Glowny powod: CENA. Canon ze swoim FF nic ciekawego wiecej nie oferuje, a kosztuje prawie 3000 euro wiecej.Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Watpie, zeby przy tej cenie 5D byl konkurencja dla D2X. Parametry puszki raczej takie sobie, nikt nie wybierze 5D tylko dla FF.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Ech poczytalem dpreview i juz mi sie mniej podoba. Nadal brak ISO w wizjerze i viewfinder wyglada podejrzanie bo tylko 96% pokrycia przy powiekszeniu 0.71x (malo)...
Dobrze ze przynajmniej mnie "posluchali" i wywalili wbudowana lampe i te tryby tematyczne "chmurka", "sloneczko", itd...
(Doszy za to dwa nowe "B" i "C" - wie ktos do czego to sluzy?)
Ale i tak prezentuje sie niezle. Poczekajmy na testy z pierwszej reki.
EDIT: Zapomnialem dodac ze waga tez nie wyglada zachecajaco. Prawie taka sama puszka jak 20D ale znacznie ciezszy? Czyzby wiecej metalu wokol matrycy? Solidniejsza konstrukcja?
I jeszcze cos ciekawego. Wg CHIPa ten 5D kosztuje... 459 Euro!!! Panowie, kupujemy!
i pierwsze zdjecia z 5d
http://web.canon.jp/Imaging/eos5d/eos5d_sample-e.html
bynajmniej nie "tylko FF". to jest "az FF" i co sie z tym wiaze: ***... duzy wizjer. cos, co nareszcie pozwala zobaczyc co sie fotografuje, a nie tylko zgrubne zarysy. to jest ogromna zaleta w praktyce - dla kogos kto robi zdjecia.Cytat:
Zamieszczone przez pn_
ja wiem, ze tanie cyfrowe Nikony ucza pod tym wzgledem pokory, ale maly g... tunelik to nie jest sposob na fotografie :-) dobry, jasny, duzy celownik to cos bardzo cennego. na pewno nie wartego 3,5k$ ale jesli to pojdzie w parze ze znakomita matryca (z czym w przypadku matrycy Sony w D2X nie jest tak rozowo) to 5D jest to jak najbardziej rozsadna propozycja dla takich fotografow jak ja - przyrodnikow, landszafciarzy. jakbym mial te pieniadze to bym sie jak najbardziej zastanawial ktory z tych aparatow wybrac.
wszystko zalezy od testow i tego jak sie sprawuje matryca. po zdjeciach przykladowych na stronie Canona widac, ze to nie sa zarty i ze ta matryca moze duzo. na ile jest to konkurencja do D2X - sie okaze.
Eee, wszedlem i widze, ze jak byk stoi 3459 euro...Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
Moze chodzi o inny numer CHIPA? Z sierpnia 2018? :lol:
E, wiesz, z tymi zgrubnymi zarysami to przesadziles, moze ci akurat okulary zaparowaly?!? :lol:Cytat:
Ech, poprawili. A tak fajnie bylo bez tej trojki na poczatku. Szkoda ze screenshota nie zrobilem...Cytat:
Zamieszczone przez pn_
powiem tak...Cytat:
Zamieszczone przez pn_
mam 10D z niezlym jak na cropa 1.6 wizjerem. jakos sobie radze.
dosc czesto korzystam z celownika katowego od Pentacona, ktory dodatkowo zmniejsza obraz. w rezultacie robi sie cos rzedu cropa 2.5. daje sobie rade z ustawianiem ostrosci przy szklach manualnych
ale...
ale tez czesto robie fotki wody - bladym switem czy poznym wieczorem. czesto korzystajac z polara i szarych filtrow. w tak ekstremalnych warunkach w celowniku naprawde g... widac i maly rozmiar wcale nie pomaga. w zyciu bym nie pogardzil mozliwoscia przeskoczenia na wiekszy wizjer. bezwzglednie jest to cos, co uwazam za pomocne w fotografowaniu. bardziej niz pomiar spotowy (ktorego brak mnie w 10D boli), bardziej niz n klatek na sekunde i bardziej niz bog jeden wie ile megapikseli.
fotografia to robienie zdjec, nie pikseli. to opowiadanie o tym co sie obserwuje. aparat powinien dawac szanse jak najlepiej obserwowac swiat. celownik jest dla mnie cholernie waznym skladnikiem sukcesu.
zobacz celownik Dynaksa 7(D) albo Olympusa OM-2. potem popatrz w D70 czy 300D... niebo a ziemia :D
Qui, qui, tu musze Ci przyznac racje, z polarem to mozna kota dostac, g*** widac.Cytat: