Hmm, ciekawa propozycja. Ale 150 blyskow przy 300ws, czyli przy uzyciu pelnej mocy ?
Jak to faktcznie wyglada w praniu i na ile starcza, testowal juz wkoncu ktos ?
Wersja do druku
Hmm, ciekawa propozycja. Ale 150 blyskow przy 300ws, czyli przy uzyciu pelnej mocy ?
Jak to faktcznie wyglada w praniu i na ile starcza, testowal juz wkoncu ktos ?
Chętnie też poczytam opinię jakiegoś posiadacza tych lampek bo zastanawiam się pomiędzy nimi a zasilanymi 230V Powerluxami.
testowa sesja z lampą jutro w plenerze :) wczoraj doszła dopiero.
pierwsze wrażenia - lampa dobrze wykonana, dobry materiał, co do akumulatora nie podoba mi się materiał z jakiego wykonana jest obudowa i przekonany do tego plastiku nie jestem do końca. Ale zobaczymy jak w praktyce z tym będzie :) Jedyne próby były z moją siostrą przed obiektywem, ale całą postać 5letniego dziecka łatwo doświetlić softboxem 80x120, jutro jak nic nie wypadnie to już "pełnowymiarowa" modelka lub modelki będą ;)
po sesji napiszę coś więcej o tej lampie :)
Akumulator~~230 PLN.W porównaniu z innymi znanymi systemami to taniocha.Nie jeżdzi się z jedną kartą pamięci ,a przecież kosztuje tak samo.
Pozatym: nie robisz wszystkich błysków na pełnej mocy.Plener zewn.nie trwa zwykle tyle czasu co w studio.Zmieniają sie przecież warunki ,nie masz ze sobą tyle sprzetu co w studio.Sesja musi byc przemyślana, jeśli założysz 3h to z jednego aku masz co 1,5min błysk.To tak mało?Dodaj czas na dojazd zainstalowanie się, przygotowanie do zdjęć ,powrót, rozpakowanie i uporządkowanie po sesjii.Masz dzień z głowy.Dla mnie jest ok.Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie,przecież tu chodzi o to że ww. lampy mają mozliwosc pracy na 230V lub 12V.Mozliwość pracy bez dostępu do sieci 230V jest tu decydującym wyróżnikiem.
Z nieciepliowścią czekam na sample z pleneru, oczywiscie na full mocy i w słoneczny dzień. Sam jestem zainteresowany ta opcja bo moje 550 EX juz ledwo ciagna ;)
w czwartek mialem sesje w sloneczny dzien, na szczesci z dostepem do pradu... Moj bowens 500Ws z garnkiem szedl na pelnej mocy, zeby niebo bylo jak niebo a nie biala plama za modelka...
Niestety bylem ograniczony czasem synchronizacji (1/125s), wiec jesli jestescie ograniczeni czasem synchro, to ta 300Ws bedzie za slaba w w/w warunkach.
W takim wypadku polecam kupić:
założyc lampe na te sanki ustawić na higtspeed, przyłożyc do fotoceli głownej lampy i spokojnie mozna osiągnąć czas nawet do 1/1000 ( to jeszcze zależy od czasów lampy ;) )
tryb HSS daje w efekcie mniejszą ilość światła błyskowego na matrycę, nie jest wcale dobrym rozwiązaniem gdy brak mocy.
Zmienić body na takie z synchro 1/250 - zysk 1 EV.
hehe i kogos do trzymania lampy przy fotoceli...
poza tym nie lubie byc ograniczony kablem :)
tak czy siak, domowymi sposobami, 300Ws w sloneczny dzien jest za slabe...