porównywałem jupitera 135mm f3.5 z 70-200 f4 L na tablicy testowej. wyszło, że są identyczne.
Wersja do druku
porównywałem jupitera 135mm f3.5 z 70-200 f4 L na tablicy testowej. wyszło, że są identyczne.
nie sądzę żeby jupek był aż tak dobry
Zenitar APO 135
Sonnar 135
ew. Tair 135
od tej trójki na pudle jupek pozostaje trochę w tyle
miałem troszkę wcześniej - przed testową tablicą - sonnara135mm i właśnie sprzedałem bo mi się "nie widział". nie to, że gorszy, ciężko to określić ale z jupitera fotki bardziej mi się podobały - może przez to, że ma więcej listków przysłony? a tair to mi się podoba, gdyby był jakiś w okazyjnej cenie to chętnie bym kupił i wypróbowal.
no własnie Tair,
Daniel ma wystawioną piąkną sztukę kompletną
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=405217
pogada z SILWE może ci zajedzie z ceny :)
mam jeszcze pytanko odnosnie 85/2
za pierścieniem z wartościami przysłony znajduje się inny pierścień, nie bardzo wiem do czego on służy, jeśli go przekręce to wtedy jakby blokował pierścień od przysłon, czyżby faktycznie do tego służył?:)
wcześniej używałem kilku obiektywów na M42 ale one nie posiadały takiego pierścienia i stąd moje pytanko:)
słuzy do preselekcji przysłony
blokuje ja do danej wartości żebyś mógł domykać po wyostrzeniu bez odrywania oka od wizjera
tak do tego służy
to byłaby już wręcz rozpusta:)
ja jestem ciekawy jak wypadnie w porównaniu 85/2 z tamronem 28-75/2,8
chociaż nie wiem czy można je porównywać...
ale gdyby tak 85 ustawic na 2,8 i tamrona też przy ogniskowej 75 to zakres byłby zbliżony
jak już przyjdzie zamówiony adapter to sprawdze :)
Ze "135" na M42 miałem : Sonnara, Taira, Jupitera i Pentacona. Ostał się tylko Sonnar gdyż wg mojej subiektywnej oceny daje najlepsze kolory. Choć muszę przyznać, że dziś nie sprzedałbym Taira gdyż fotki produkował także nienajgorsze. Pieniądze nie aż tak wielkie a radość posiadania jeszcze jednego obiektywu - bezcenne:)