A ja chcialbym spytac tylko o jedno - ile czasu to bylo skladane w calosc :| bo robi wrazenie
Wersja do druku
A ja chcialbym spytac tylko o jedno - ile czasu to bylo skladane w calosc :| bo robi wrazenie
Więc tak... Sklejanie HDRu z trzech ekspozycji trwa ok 3-4 minut. Pomnożyć to przez 35, wychodzi 105/140 min, czyli powiedzmy, że dwie godziny. Te wszystkie HDRy PTGui skladał w jedną panoramę przez dobre 3h. Potem ten gigantyczny TIFF otworzyłem w Photoshopie i tam zleciało kolejne półtorej godziny, tym razem mojej, "ręcznej", pracy nad kontrastami, konwersją BW i tym podobnymi pierdołami.
a nie szybciej najpierw posklejac panoramy i miec je w pelnym rozmiarze w trzech ekspozycjach i dopiero to składać?
Aparatem o tak dużej dynamice, jak 5dmkII to pewnie tak, ale moim się NIE DAŁO. zdjęcie "-2" - niebo normalne, deski calutkie czarne, "0" - nic nie było poprawni naświetlone, "+2" - niebo calutkie białe, deski (niemalże) poprawnie. Niemalże, bo znalazło się parę pikselków o wartości 0 na każdym kanale.
Żałuję, że nie zachowałem sobie chociaż kilku RAWów, żeby wam pokazać, że nie macie racji.
Robiłem kiedyś tak i te trzy panoramy, które wyszły, nie były całkiem identyczne, i całe łączeni HDRa poszło się paść. Od tam tej pory wolę się narobić trochę więcej, ale mieć pewność, że będzie dobrze. Jest jeszcze inna droga - samodzielne wyznaczenie punktów kontrolnych w programie rodzaju PTGui, co daję pewność, żę wszystkie trzy panoramy będą dokłanie identyczne (poid względem kadru), ale roboty z tym tyle, że już wolę swój sposób.
1. Nie dalo sie przejsc kilka krokow dalej, zeby nie bylo tego dostawczaka? Ja bym moze wyprostowal fotke
2. Jesli chciales pokazac dokonania wandali - udalo Ci sie
3. Moim zdaniem, raczej nieciekawe.
To nie dostawczak, tylko straż miejska. A przyjechali podczas robienia zdjęć (fotka jest składanką z kilkunastu ujęć). Ale dzięki za opinię :)
#2 Jeśli to rozwinie się w bardziej kompletną dokumentację zdjęciową zabytkowych polskich/poniemieckich dworców to pomysł warto kontynuować. Staraj się zwracać uwagę na detale, np. ściąg z pierścieniem lekko "się przekrzywił" w stosunku do symetrycznego założenia kadru. No i to co DonBolano już zauważył - spróbuj wyprostować walące się słupy. Chłopcy ze straży też tu niezbyt pasują:-?
#3 Dokumentacja wandalizmu ostatnich 20 lat. Do prostowania w pionie i poziomie albo obiektyw T&S 17mm L:cool:
#4 W zasadzie dość trywialny temat, ale zdjęcie "walczy" dzięki swojej cokolwiek przygnębiającej wymowie - moim zdaniem najbardziej warte uwagi z tych trzech. Nie bardzo rozumiem wybór punktu ostrości. Odnoszę wrażenie, że kompozycyjnie byłoby lepiej jakbyś wyostrzył na drugim (a nie trzecim) słupku "post-okiennym" od prawej i tym "grubszym" (jeśli w ogóle jest on tu potrzebny w kadrze). Miałbyś wówczas uporządkowany obraz podzielony na trzy części.