Nie tylko do portretu - ogolnie jest potrzebny podczas focenia pod chmurka przy mocnym sloncu, a zwlaszcza wykorzystujac slonce jako kontre.Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
Wersja do druku
Nie tylko do portretu - ogolnie jest potrzebny podczas focenia pod chmurka przy mocnym sloncu, a zwlaszcza wykorzystujac slonce jako kontre.Cytat:
A to juz nie wiem, nie mam hackowanego trabanta. Napisalem to, co ostatnio przeczytalem na jednym z forow foto.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
kavoo - tak sciężko omyślić sie o co chodziło autorowi pytania tylko żle je sformułował ?
A co do 300 D z 580-tką wali wszystkie czasy. ( z pozostałymi pewnie też - nie wiem nie posiadam )
A po czym wnosisz, ze autorowi chodzilo o cos innego niz to, co napisal? Czemu zakladasz, ze autor pytania jest tak nieporadny i malo rozgarniety, ze nie jest w stanie wlasciwie dobrac slow aby zostac wlasciwie zrozumianym?Cytat:
Zamieszczone przez Driver
Zaciekawiles mnie teraz...
Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
1. Wasiaware nie dodaje zadnego HSS, tylko to co Tomek napisal - Custom Function czasu 1/200 w Av... po prostu dodaje te Custom Functions z 10D do 300D ktore sa wykonalne.
2. HSS to funkcja lampy nie body - zdolnosc do blysniecia palnikiem kilka (nascie?) razy w ciagu krociutkiego odsloniecia migawki (z tego powodu sila w HSS jest mniejsza bo to kilka blyskow).
http://www.photozone.de/3Technology/flashtec5.htm
kavoo - po prostu takie mam wrażenie ( byc może mylne )
po prostu myśle że autor chciałby korzystać z max ISO 200 żeby zachować niski poziom szumów, i czas minimum 1/60 zeby nie poruszyć fotki. no i to w zaszadzi wszystko. jeżeli sie tu jeszcze pojawi to się pewnie wypowie. jeśli sie pomyliłem to będę się kajał w przeprosinach :)
Kavoo-a co chcesz focić pod chmurką i ze słońcem jako kontrą?Jak nie portrety.Nawet jakas rzeźba blisko ustawiona,czy zwierzak to w sumie też portret.Zaś macro nie wymaga hss tylko małych otworów a w konsekwencji długich czasów.
Czesc.ch.
Tak jak napisalem - pewnosci nie mialem. Jak widac nie bez kozery. Co nie zmienia faktu, ze dzieki HSS 350D borkomara w trybie Av z lampa zewnetrzna spokojnie bedzie uzyskiwal czasy krotsze niz 1/200.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Portret rzezby? :-) OK, mozna i tak to nazwac ;-)Cytat:
To wlasnie mialem na mysli, pamietajac swoj jesienny spacer po Lazienkach i focenie rzezb z pogodnym niebem w kadrze, ktore albo wychodzilo przepalone, albo trzeba bylo bez flesza focic zeby zobaczyc jego blekit... a wtedy rzezba oczywiscie wychodzila w postaci silhouett'ki ;-)
EDIT:
Mowiac "bez flesza" mam oczywiscie na mysli wbudowana lampe - wtedy nie mialem jeszcze EX-a.
Wlasnie to mnie wkurza bardzo czesto niebo wychodzi biale - cos mozna z tym zrobic gdzie te blekity:) ktore mialem na analogu eos 300??