Mam włączyć ten priorytet jasnych partii obr. ?
Wersja do druku
Mam włączyć ten priorytet jasnych partii obr. ?
dokladnie napisalem to 9 pozycji temu. Wszystko wydaje sie spoko. Widac wlasciciel zeminil pomieszczenie i warunki sie zmienily. Teraz panika poniewaz cos sie zmienilo (aczkolwiek mylic sie moge)
Nie. Zostaw wylaczony. Zrob prosze ten test.
ISO 100
TV
1/8000
wejdz do "ciemnego pomieszczenia" i zrob fotke (50/1.8)
W wizjerze powinienes widziec 1.8 migajaca (to znaczy ze za malo swiatla)
Jesli tak bedzie to znaczy ze jest dobrze i panikujesz :)
OK. Jest dobrze :), rzeczywiście MOJA PANIKA, no ale przez to zdarzenie dużo się nauczyłem.
Dzięki za pomoc.
No albo chodzi o cos innego... Ale ja to tez tak zrozumialem.
Jesli dzialasz na TV - ustalasz czas. Dajmy 1/100. Aparat w zaleznosci od warunkow ustawia na podstawie pomiaru swiatla f (na przyklad f/5.6).
W tych samych warunkach jak zjedziesz z czasem do 1/50 aparat ustawi f/8. Ale jesli masz wlaczony 'safety shift' i chcesz zrobic 1/400, a Twoj obiektyw ma max f/4 to Ci aparat nie pozwoli i ustawi 1/200 i f/4 (przy 1/400 potrzebowalbys f/2.8 ). Jesli 'safety shift' jest wylaczony to przy 1/400 nie zrobisz foty tylko dostaniesz migajaca informacje w wizjerze, ze cos jest nie tak.
Oczywiscie zmieniajac oswietlenie i ISO zmieniasz punkt rownowagi i parametry odpowiednio sie przelicza.
Dokladnie. Sprawa rozwiazana. Wszystko dobrze. Teraz pot z czola mozna otrzec, aparat jest OK, szkielko tez.