Odp: Canon 24-105 czy Canon 18-200 ?
jak dla mnie sprawa jest więcej niż oczywista 24-105 f/4 L IS USM
a dlaczego - to pisałem już tutaj -> http://www.canon-board.info/dla-pocz...ml#post1305125
albo wykorzystujemy szansę (daną nam przez producenta szkieł w naszym systemie) na zakup doskonałego szkła w relacji: cena/jakość/możliwości, albo sprzedajemy lustrzankę (bo w jakim celu dalej ją używać z byle jakimi szkłami?) i kupujemy bardzo dobry kompakt (używam bezlusterkowca z matrycą APS-C i szkieł z analogów), który z pewnością mając bardzo dobrą optykę zrobi lepsze zdjęcia niż lustrzanka z kiepskim jakościowo i optycznie szkłem.
24-105 super uniwersalne i pancerne szkło, mam jeszcze 17-40 z 70-200 ale na wyjazdy częściej zabieram ten pierwszy, nie chce się szczególnie w zimnie zmieniać obiektywów.
I do tego jakość obrazka w tej cenie. Pierwszego dnia jak miałem tą L-kę w ręku przypadkiem mi się przymknęła do f/9.0 przy robieniu portretu...i od tej pory wiedziałem , że się nie pozbedę tego szkiełka
najlepszy spacer-zoom w systemie (moim zdaniem oczywiście)
bez niego przykładowo tej fory bym nie zrobił Fotoferia.pl: High Gallery - zdjęcie 93433, death zone i z pewnością wielu innych również :)
Nie tylko Twoim candar - dla mnie to jedyne szkło jakie biorę na wyjazd/wakacje żeby nie obciążać - i tak ciężkiego - bagażu. Jedna puszka jeden słoik i po co więcej na spacery
Właśnie kupiłem kilka dni temu używany 24-105 L i bardzo jestem zadowolony. Okazało się, że to szkło z 2006 roku, ale kupiłem przez sklep fotograficzny i mam 6 miesięcy gwarancji.
Mimo wieku ostry jak żyletka, szybki, żadnego FF czy BF. Żadnych rys na soczewkach. Jedynie tubus dość łatwo opada pod swoim ciężarem jak trzymam obiektyw ku górze.
Bardzo, ale to bardzo polecam wszystkim niezdecydowanym.
Cytat:
Zamieszczone przez
a9a
Właśnie kupiłem kilka dni temu używany 24-105 L i bardzo jestem zadowolony. Okazało się, że to szkło z 2006 roku, ale kupiłem przez sklep fotograficzny i mam 6 miesięcy gwarancji.
Mimo wieku ostry jak żyletka, szybki, żadnego FF czy BF. Żadnych rys na soczewkach. Jedynie tubus dość łatwo opada pod swoim ciężarem jak trzymam obiektyw ku górze.
Bardzo, ale to bardzo polecam wszystkim niezdecydowanym.
No akurat przy f/4 to musi być coś mocno skopane żeby zauważyć FF/BF
ja miałem dwa i na 105 to był jakiś żal
sigma o tych samych parametrach zbija z nóg
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
ja miałem dwa i na 105 to był jakiś żal
sigma o tych samych parametrach zbija z nóg
To Twoja prywatna opinia oczywiście, która różni się diametralnie np. od opinii jasno wyrażonej na znanej stronie systematycznie testującej sporo szkła.
Wg. LensRentals Sigma ma też większy rozrzut niż Canon.
"The Canon is sharper at 105mm. When using a zoom lens, many of us tend to use the two focal length extremes the most. Sigma wins the 24mm contest and Canon wins at 105mm. "
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM Art Lens Review
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
To Twoja prywatna opinia oczywiście, która różni się diametralnie np. od opinii jasno wyrażonej na znanej stronie systematycznie testującej sporo szkła.
Wg. LensRentals Sigma ma też większy rozrzut niż Canon.
"The Canon is sharper at 105mm. When using a zoom lens, many of us tend to use the two focal length extremes the most. Sigma wins the 24mm contest and Canon wins at 105mm. "
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM Art Lens Review
Miałem 24-105 Canona, teraz mam Sigmę. Nie wiem co mi się w elce podobało :)