:)
8.
http://x.garnek.pl/ga2134/a54c5006d1...a3/4507202.jpg
Wersja do druku
hm.. dobre b&w to rzxadko kiedy uda sie zrobic. dla mnie ideałem b&w, które moglabym zrobic są zdjęcia munga z CB... looknij i porównaj ;)
podpatrywac mozna... ale trzeba sie uczyc samemu zamieniac na b/w... i miec swoj styl :)
Niby prosta zamiana ale zmiekczenie daje lepsza skore...
Spróbuj na początek pokombinować z portretami przy rozproszonym świetle dziennym, jest łatwiejsze do opanowanie i więcej wybacza.
Zbyt bliskie i ostre źródło światła+obróbka spowodowały, że wyeksponowałaś a nawet przerysowałaś to co kobieta na portrecie zwykle stara się ukryć ;). Oczywiście powtórzę, że balans bieli leży, leży też ekspozycja (na pierwszych dwóch. Ale na plus, że są to całkiem sensowne kadry i momenty (2 i 4) - to jest najważniejsze, całą resztę da się nauczyć:).
[edit]
Sorry teraz patrze, że komentowałem zdjęcia wyłącznie z pierwszej strony.
EsploRA lub inni, którzy wiedzą, wyjaśnijcie mi proszę dokładnie jak zblurować tak w shopie tło. Już kilka zdjęć próbowałam w ten sposób poPSuć i mi nie wychodzi tak ładnie:( Jeszcze na B&W jako tako mi idzie,ale na kolorowych - masakra:/ I tak samo jeśli mogłabym prosić o receptę na wyostrzenie zdjęcia byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam:)
Tło bluruj obiektywem a nie fotoszopem. Jak już koniecznie musisz, robisz kopię warstwy ze zdjęciem (ctrl+j), i skopiowaną warstwę traktujesz filtrem gaussian blur, z ustawieniami jakie Ci pasują. Następnie na zblurowaną warstwę nakładasz maskę (na dole palety layers/warstwy naciskasz prostokąt z kółkiem w środku), wybierasz miękki pędzel i malujesz czarnym kolorem po obszarze który nie ma być rozmyty.
Wyostrzasz używając filtra unsharp mask, ew., jak nie będziesz umiała poradzić sobie z ustawieniami użyj filtra sharpen.
nawet przy konwersji na cz-b przydalby się retusz. CHociazby rece modelki ktore wygladaja troche jakby nalozono na nie siateczke od szynki.
A co do przepalen i swiecen - poza szmatka do przecierania i komorka, moze warto wrzucic tez pudelko z pudrem lub innym kosmetykiem maskujacym? Napewno przyniesie to lepszy efekt w walce z niepotrzebnymi swieceniami na twarzy niz fotoPSucie. Im bardziej przylozymy sie podczas robienia foto , tym mniej potem roboty w PS. Chociaz znam wiele osob z podejsciem ze grunt to w ogole naswietlic klatke a reszte powierzyc Photoshopowi.
Aha, nie próbuj robić raczej tego co zrobił ExploRa, Twoje zdjęcie wygląda naturalnie, to rozmyte ociera się o kiczyk. Żeby dobrze wygładzić skórę trzeba się nieźle napracować i nie zawracaj sobie tym głowy na razie. Jak chcesz mieć dobre czarno białe zdjęcie, niech Cię ręka boska broni przed zwykłym przekonwertowaniem za pomocą opcji image/mode/grayscale, jest wiele metod na dobrą konwersję, IMHO najwygodniejszą jest dodanie nad zdjęciem warstwy efektowej gradient map. Na panelu głównym masz 2 duże kwadraty z kolorami, pierwszy musi być czarny, drugi biały, następnie w dolnej części panelu layers klikasz na ikonkę czarno-białego kółka, i wybierasz polecenie gradient map. Pojawi się okno z czarno białym gradientem, kliknij na niego 2 razy, przejdziesz do edycji i zobacz co się stanie jak poprzesuwasz trochę czarny i biały kwadracik, poeksperymentuj, przesuwając też trójkąt który pojawi się jak klikniesz na któryś kwadrat.
Dziękuję Wam ślicznie!
Tym razem wstawiam zdjęcie zrobione po cichaczu (dlatego tło mało ciekawe) na ślubie znajomej;)
9.
http://lh3.ggpht.com/_7W-I78bO0Fw/Sa...sia_profil.jpg
I jak tym razem?
A czemu chciałaś je nam pokazać?