Przecież zasada działania FTM jest taka sama u wszystkich producentów.
Wersja do druku
moje 20-35 i 50 też nie miały... a 28-135 miał całą książeczkę
nieobliczalny ten Canon ;]
heheh
kolejne wiadro pomyj ;) ...
chyba w dobrym tonie teraz jest psioczyć na C ;)
a poważnie ...
też mam ten obiektyw ... instrukcję po angielsku ... (którą chyba 2 raz właśnie czytam ;))
nie ma w niej nic istotnego ....
może poza tym ....
że współpracuje z extenderem 2x ..... -ciekawe czy AF też wtedy działa ...
pozwolę sobie odkopać post żeby nadgorliwi moderatorzy nie odsyłali nie wiadomo gdzie.
mam pytanie odnośnie używania poziomów suwaka stabilizacji - mode 1 i mode 2, w instrukcji nie jest to jasno opisane. Czy dobrze rozumiem że:
mode 1, jest do stabilnych sytuacji - obiektów nie poruszających się, oraz dla zdjęć poziomych.
mode 2 do obiektów w ruchu i zdjęć pionowych.
pozycje odległości ostrości 1.2 -3 - czy jest tylko zależne od odległości fotografowanego obiektu?
chciałbym także prosić o jakieś rady, przykłady sytuacji i jakich używacie wtedy ustawień obiektywu.
mode 1 to stabilizacja w osi Y, Z
mode 2 to stabilizacja tylko w osi Z - przydatne przy panningu, czyli obiektow poruszajacych sie wzdluz osi Y
albo odwrotnie bo nie mam instrukcji :razz:
przelacznik ostrosci sluzy tylko do ograniczeniu zakresu AF, dzieki temu jest szybszy, AF nie musi szukac ostrosci ponizej 3m jezeli obiektu tam nie ma, co wie z przelacznika. W drugim polozeniu bedzie jezdzil po calym zakresie.
Najlepiej ustawic przelacznik na gorna granice, bo dlugim obiektywem czesto robimy zdjecia dlaszych obiektow, przelaczac tylko gdy obiekt jest blizej.
[QUOTE=Usjwo;974051]mode 1 to stabilizacja w osi Y, Z
mode 2 to stabilizacja tylko w osi Z - przydatne przy panningu, czyli obiektow poruszajacych sie wzdluz osi Y
albo odwrotnie bo nie mam instrukcji :razz:
no tak, a jaśniej? dla mode 2 to napisałeś jakieś sprzeczności
"stabilizacja w osi Z - dla obiektów poruszających się w osi Y"
czasem lepiej napisać wprost, niż na siłę wyszukiwać "profesjonalnych" określeń.
Mode 2 stabilizuje tylko w pionie - wystarczająco jasno ? Google zamknięty ? Mody w każdym ISie (który je ma) działają tak samo...
Mode 2 - jak obiekt porusza sie od lewa w prawo to nie ma sensu tego stabilizowac, dlatego stabilizacja dziala tylko gora-dol. Tak jak Krzychu napisal dziala tylko w pionie. Zastap "os Z" pionem, a "os Y" poziomem i wszystko bedzie jasne. Sorry za "profesionalne" okreslenia, ale to "skrzywienie zawodowe" w pracy na codzien opisujemy ruch obiektu za pomoca wspolzednych X,Y,Z,A,B,C, wiec wydawalo mi sie to naturalne