Ja wlasnie nabylem noweczke 28 mm f/2.8 za 450 zł wiec chyba duzo to to nie jest - patrzylem na testy, owszem ma troche abberacji ale za to malo ma flar - taki w sam raz na zdjecia nocne ze statywu i jako szerszy kat do analoga.
Wersja do druku
Ja wlasnie nabylem noweczke 28 mm f/2.8 za 450 zł wiec chyba duzo to to nie jest - patrzylem na testy, owszem ma troche abberacji ale za to malo ma flar - taki w sam raz na zdjecia nocne ze statywu i jako szerszy kat do analoga.
Ja mam swoja 2 tyg. Kupiłem nowy za 750zl z filtrem Hoya Super. Troszkę drożej, ale z gwarancja. Jest w pełni używalny od pełnej dziury. Za ta cenę idealny standard do APS-C. Pewnie ktoś powie, ze ciemny i f/1.8 jest lepszy, ale to tysiak różnicy. No i nie porównujcie dźwięku sieczkobrzeków sigm i tamronów do canona, nawet bez usm. Canon to cicha myszka, no i trafia w punkt czego o kolegach powiedzieć nie można. Polecam niezdecydowanym.
Koledzy! kupiłem ostatnio z drugiej ręki w/w obiektyw. Stan szkła bardzo dobry, trafia w punkt i zdjęcia na pełnej dziurze też są ok. Jedynym "mankamentem", który trochę mnie irytuje to cięzsze wkręcanie go w body, inne moje szkła zakręcają się lżej. Ogladnąłem bagnet dokładnie i wyglada, że jest ok. Po zakreceniu słuchac klikniecie bolca blokującego i wszystko działą normalnie. Czy ktoś z Was miał podobny problem?
Moja 50-tka 1.8 MK I (metalowy bagnet) również się wkręca "ciasno", ciaśniej niż np. Tamron 28-75. Jeżeli dość ciasne wkręcanie potwierdzą też użytkownicy 35/2 to znaczy że te trzy szkła (28/2.8, 35/2 i 50/1.8 mkI) które są bardzo podobne do siebie jeśli chodzi o wykonanie/konstrukcję mają również taką wspólną cechę;-)
Dzieki za odpowiedź. Troche mnie to martwiło, że szkło mogło mieć jakieś przygody, podczas których ucierpiał bagnet. Widocznie te typy tak mają.
Pozdrawiam
Gdy przez parę miesięcy miałem 28/2.8 - dokładnie to samo wrażenie - że wkręca się nieprzyjemnie ciasno. Ale ten typ tak ma.
28/2.8 nie jest to takie złe szkło. Miałem swego czasu 28/2.8 i 28/1.8. Jak budżet nie ogranicza to lepiej mieć 1.8 bo wielkościowo jet podobny. Ale jak 2.8 można kupić za połowę ceny 1.8 czy nawet za 500-700zł., to nie ma co się zastanawiać i mieć w tej cenie porządną systemową stałeczkę.
http://www.slrgear.com/reviews/showp...duct/84/cat/10
Miałem to szkło, bardzo fajne tylko troche za głośny AF. Ostre od 2.8. Miałem na sigme wymienić ale ten egzemplarz który testowałem miał problem z kontrastem. Za te cene bardzo dobre szkło
Również niedawno stałem się posiadaczem tego szkiełka za znośną cenę (poniżej 500zł).
Bardzo przyjemne na APS-H, ostre od 2.8 i nie ciągnie mocno rogów.
Odgłosy AF specyficzne ale można przywyknąć.