dzięki wszystkim za porady <piwo>. A teraz jeszcze jedno pytanko. Warto czekać do marca i kupić 40D po targach ? Czy teraz ? Cena może się zmienić ? podrożeć ? potanieć ? Jaką strategie byście obrali...
Wersja do druku
dzięki wszystkim za porady <piwo>. A teraz jeszcze jedno pytanko. Warto czekać do marca i kupić 40D po targach ? Czy teraz ? Cena może się zmienić ? podrożeć ? potanieć ? Jaką strategie byście obrali...
fakt, zapomnialem ze maja byc pod FF - sugeowalem sie ze chodzi o 40d ;-)
choc na upartego da sie ta sigme podpiac pod FF i ASP-H ale to dla tych ktorzy lubia duza winiete ;-)
spiesz sie bo jak na razie cena idzie do gory a za jakis czas go po prostu zabraknie :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=42109
Limiteda 43/1.9 trudno będzie Ci czymkolwiek zastąpić... Prawdę powiedziawszy niesądzę, byś znalazł odpowiednik tej stałki. Można by ewentualnie polecić Sigmę 50/1.4, ale w Canonie to jednak duża loteria jeśli chodzi o AF. 85/1.8 to godny odpowiednik Ltd 77/1.8 - przynajmniej pod względem optycznym. Cóż. Zmiana systemu to z pewnością pójście na kompromis. Zyskasz z pewnością bardziej użyteczną puszkę (AF, fps na plus, uszczelnienia, dopasowanie na minus), a do reszty będziesz musiał się po prostu przyzwyczaić.
Cóż, ja osobiście bym nie czekał.
Powód jest prosty - ostatnio Canon podniósł ceny na swoje produkty co automatycznie widac po cenach sklepowych a nawet używkach 40D gdzie teraz trzeba już dac średnio 2000 - 2100 zł a niedawno jeszcze można je było wyrwać za okoł 1800 zł. Ponadto 40-ka doczekała się następcy czyli 50D a to oznacza że w marcu może ale nie musi braknąć 40D.
o, własnie zerknałem na allegro na dzien dzisiejszy wiekszosc cen za nowa puszke jest wieksza niz ja 7 stycznia dałem w fotojokerze, a wydawało mi się, że przepłaciłem :)
Ja również własnie looknąłem do sklepu (Fotopanorama) i 40D jest już po 2590zł :( W Listopadzie płaciłem 2290.
A obiło mi się o uszy że ceny sprzętu mają podskoczyć do 30% :(
Nie wiem, skąd przekonanie, że aparatem/obiektywem należy rzucać o beton... w moim przekonaniu nie do tego taki sprzęt służy, a ze ktoś jest pierdołą to płacić musi...
Co prawda jestem amatorem fotografii, jednak 50mm 1.8 sprawia wiele frajdy i ostrzy świetnie nawet w złych warunkach, może trafiłem na "lepszy" egzemplarz, jednak za ta cenę należy go mieć, a już na pewno pieniążki z różnicy 50mm 1.8 a 1.4 wg mnie należałoby przeznaczyć na inny obiektyw.
P.S. Jesli już koniecznie potrzebujesz mieć super 50-tke i w przyszłości zamierzasz zamienić na FF to bierz eLke 1.2
Nie wiem skąd u Ciebie przekonanie iż miałem na myśli chęć rzucania obiektywem? Cieszę się żeTobie taka sytuacja się nie przytrafiła, ale różnie bywa i czasem zdarza się że szkło leci nam z rąk - na forum jest opisane co stało się ostatnio koledze któremu szkiełko w wersji f/1.8 spadło z niewielkiej wysokości...poprostu się rozpadło. f/1.4 to już inna historia i wykonanie.
Uważasz że kolega zakładając wątek, sugerując też że interesują go wyłącznie opcje które będą kompatybilne z FF (czyli raczej poważne szkiełka) byłby szczęśliwy i zadowolony z "plastikowej zabawki" w której jeśli dobrze się orientuje kręci się mordka podczas ostrzenia a sama zabawa MF bez skali odległości i tym WIELKIM pierścieniem doostrzania jest wygodna?!
Nie wspomne tu już nawet o tym że niema możliwości doostrzania lub przeostrzania w trybie AF:|
Ponadto zostały określone kryteria cenowe na ów zestaw - więc jak sam widzisz w grę nie wchodzi tu żadna L-ka...i w sumie do takich zastosowań te wersje koledze wystarczą. Typowe Portretówki jedna bardziej uniwersalna a druga do ciaśniejszych ujęć...jakby nie patrzeć dwa doskonałe szkiełka w przyzwoitych pieniądzach i bardzo dobrych parametrach to podstawowy zestaw.
Stety niestety zarówno 85mm jak i 50mm masakruje 28mm pod kątem jakości
oferowanego obrazka / więc nad czym się tu zastanawiać
Bylem dziś w fotojokerze jeszcze raz "podotykać" aparat by utwierdzić się w przekonaniu że dobrze robie.. no i się utwierdziłem ;-)
Ale mi koledzy namieszaliście w głowie... Stwierdziłem że zrezygnuję 85tki jak narazie... Chętnie bym kupił 50tkę, ale jako że narazię kupie tylko jeden obiektyw, chciałbym coś bardziej uniwersalnego. I padło chyba na 28 ze względu na światło i ogniskową... Bo dobrego zoomu w tym cenie chyba nie kupię ? Oczywiście z Canona a ni kundelków...