Hehe :) Ale ja wcale nie szukałem haka na Lkę ani 40D. Kiedyś z czystego marzycielstwa szukałem sobie materiałów o 85L i 35L i trafiłem na te wątki. Nic, cieszę się, że pomogło!
Wersja do druku
Hehe :) Ale ja wcale nie szukałem haka na Lkę ani 40D. Kiedyś z czystego marzycielstwa szukałem sobie materiałów o 85L i 35L i trafiłem na te wątki. Nic, cieszę się, że pomogło!
Jest oficjalnie nowy firmware! :)
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos...irmware-e.html
mcdenko dzięki.
I w końcu wiadomo co poprawia.
Wszystkie spekulacje się skończą, bo w necie można było różne dziwy wyczytać na temat nowej wersji ;).
Dzięki za informację!!! Czyli niestety AF nie tknęli :(
Taaa ;)Cytat:
Zamieszczone przez Canon
No co? W końcu często się takiego obiektywu nie podpina pod 40D ;-)
W zasadzie powinienem Ci przyznać rację. Ale niekoniecznie. Kiedyś ten gość w czapeczce z niemieckiej witryny (wyleciała mi z głowy nazwa) pokazywał różnicę w działaniu AF między dwoma wersjami firmware'u dla 400d bodaj. Wynikałoby z tego, że Canon nie informuje o wszystkich wprowadzanych zmianach...
Przepraszam, ale co Wy byście chcieli poprawić w AF 40D? Ja nie mam żadnych zastrzeżeń. No chyba że by wprowadzili opcję mikrokorekty słoików... ale na to przecież nikt nie liczy :)
Losowe mega przestrzały (takie o kilkanaście-dziesiąt metrów) przy jasnych strzałkach (głównie 85 1.8, ale nie tylko) i dużych odległościach do celu. Czyli przy próbach użycia jako małe tele. Problem występuje głównie, gdy cel nie zajmuje pół kadru (ale jest i kontrastowy i znacząco większy od pola AF) oraz, gdy w okół niego jest jaśniejszy obszar (śnieg, biała ściana etc.).
To, że AF w 40d działa doskonale, nie znaczy, że nie może działać jeszcze lepiej...