Wybaczcie że odkurzę bardzo stary topic, ale chiałem sie poradzić czy warto kupić to szkiełko ?
Wersja do druku
Wybaczcie że odkurzę bardzo stary topic, ale chiałem sie poradzić czy warto kupić to szkiełko ?
To zalezy...Cytat:
Zamieszczone przez Bandzi
W sumie to nie dla mnie tylko dla znajomego. Chciałby troche pofocic przyrode przede wszystkim ma zamiar pobawić się w fotografowanie ptaków. Szkło ma niezbyt dobre światło, i focenie w słabych warunkach oświetleniowych może stanowić problem, ale zachęca go cena 3 tys. zł. Ogniskowa 500mm to niemało, zwlaszcza przy takiej cenie wydaje mu sie interesujaca. Chciałem dlatego zapytać was, którzy już z tym obiektywem mieliście do czynienia. Ewentualnie coś innego do takich fotek do 3 tys zł.
Witam!
Miałem taki obiektyw przez 2 lata, ale fotek dużo nim nie robiłem. Napewno zaletą jest te 500mm i cena, ale niestety obiektyw jest ciemny. Zeby zrobić dobre fotki to musi być dobre oświetlenie i przesłona conajmniej f/8,0, no i oczywiście statyw, monopod, albo bardzo stabilne ręce.
Jeżeli miałbym coś doradzić to może lepiej dołozyć troszkę i kupić Sigmę 80-400 EX OS, dziebko jaśniejsza i ma stabilizację i tylko 1000 droższa, za to fotki o niebo lepsze, porównywalne z Canonem 100-400 L IS.
Pozdrawiam Paweł
Odświeżę temat...
Czy możesz p13ka podesłać mi kilka nieobrobionych fotek z długiego końca tej Sigmy?
Stare dzieje ta Sigma... na pewno nie mam surowych fotek. Przeszukam wieczorem archiwum i co będę mógł to powieszę na swojej stronce. Dam znać na priv.
O a ja chyba gdzies mam rawy...
To zapodaj na priva :)
Poznym wieczorem jak nie zapomne. Na razie jestem w pracy.
Ja tam tej Sigmy nie polecam Miałem i na całe szczęście udało mi się w miarę dobrze sprzedać. Z analogiem było w miarę ok ale z cyfrą słabo