-
Mam ten obiektyw od pół roku. Nie mogę mu nic zarzucić, kolory, ostrość, kultura pracy na wysokim poziomie. Zakres dla mnie idealny pod cropa. Stabilizacja przydaje się właśnie w muzeach, zamkach, czy innych zastosowaniach wycieczkowych, ja wcale nie żałuje że ona jest w tym obiektywie.
Co do kurzu, to za ten czas, przy użytkowaniu w normalnych warunkach zdążył złapać kilka paproszków pomimo nakręconego filtra UV.
Nie wpływają one jednak w żaden sposób na zdjęcia, więc ja nie mam na co narzekać.
Cena w tej chwili troszkę podskoczyła, ja kupiłem za 2600 zł od Towersa :)
-
A w tym temacie, to co jest? Nie opinie użytkowników czasem? ;)
-
Super szkło! Mam je od pół roku. Moim zdaniem najlepsze szkło zmiennoogniskowe do cropa jakie wyszło. Żałuje tylko, że wcześniej musiałem borykać się z Sigmą i Tamronem zanim kupiłem C17-55;)
-
No własnie ja tez przechodzilem przez 3 szkla zanim kupilem C17-55. Najpierw kit, S18-125, S17-70 a trzeba bylo od razu Canona:) Szkoda kasy na zamiany obiektywow lepiej od razu kupic docelowy.
-
Ja tam trafiłem całkiem dobry egzemplarz Sigmy 17-70 (zresztą używam go zamiennie z tym Canonem - jest dwa razy mniejszy i lżejszy:) ), ale Sigma nie sprawdzała się w kiepskich warunkach oświetleniowych - otwarta do 2.8 jest dość miękka - Canon przy niej to żyleta, a poza tym IS jest bardzo użyteczny.
-
W sumie moja S17-70 tez nie jest taka zla. Na razie jej nie sprzedalem i zastanawiam sie czy to zrobic bo na spacery czy tez jakies wycieczki jak znalazl. Jednak waga C17-55 robi swoje :/
-
Potwierdzam, na spacerowe szkło C 17-55 ze względu na wagę średnio jest wygodne, ale za to jakie zdjęcia można przynieść do domu :mrgreen:
-
jaką trzeba kupić lampę aby ten obiektyw jej nie zasłaniał ?:-D
-
Dowolną, najlepiej Canon Speedlite 580EX II :)
-
dowolną ? czyli Speedlite 270EX II wystarczy aby wyeliminować cień ? czy musi byś wysoka ?