to akurat łatwo przewidzieć
byłbym zdziwiony gdyby podzieliło się na 3 :mrgreen:
Wersja do druku
No tak... http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=77126
(nie to żebym chciał być tu adwokatem kogokolwiek, ale jakoś mi utkwiło w pamięci, że był taki wątek na NKP)
Ja chce porownac te dwa korpusy oczywiscie jak najbardziej subiektywnie. wiadomo ze canon 5d ma swietne obrazowanie, tylko brakuje mu szybkosci. wlasnie chce zobaczyc jak bardzo mi tego brakuje. Chce porownac zdjecia uzywajac mojego workflow. jak sie beda roznily. chce ocenic jak chodza nikorowskei obiektywy (fajnie jakby juz 50/1,4 byl dostepny). robie to wszystko dla siebie. Na forum podziele sie swoimi uwagami bo mysle ze to moze sie komus przydac. A czy sie nie da??? nie ma takie go zwrotu ze sie cos nie da...
Ty i tak masz dobrze, bo masz przynajmniej 5D.
A co z osobami takimi jak ja ktore czekaja na 5DMkII i powoli zerkaja na D 700 ktory przynajmniej jest w sklepie, wiadomo ile kosztuje i jak działa.
Taki test jest moim zdaniem sensowny.
herna - to nie lepiej kupic 5D w cenie w jakiej teraz jest? Jesli nie potrzebujesz szybkosci to za to cene bedziesz mial idealny aparat. Czytajac rozne fora i przegladajac portfolia fotografow to 80% z nich foci sluby 5D od lat. Dziwne ze teraz nagle sie juz to nie da:) Ja bym kupil 5D tak czy owak. Na 5DmkII bym nie czekal bo nie ma sensu, za te pieniadze nie ma rewelacji (w stosunku do 5D) wiec.....Na nikona bym nie przechodzil - nie masz takich szkiel tam niestety a gadanie ze nikon tanszy nie ma sensu.
ps: swoja droga to naprawde zle sie robi ze ludzi mysla juz o Nikonie jako alternatywie dla Canon ktory sie "nie spisal"....
14-24, 200/2VR, 60/m, 105/VRm
14-24 - 1530 (najdroższy wariant)
200/2 - 4000 (najdroższy wariant)
D700* - 2520 - ten aparat działa ;)
*Taki pierwszy z brzegu, aktualny wątek
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29984525
Ogólnie to ROTFL w kontekście ceny w jakiej teraz jest 5D
D3/D700 to aparat może nie idealny sam w sobie, ale czas w jakim go wypuszczono pozwala stwierdzić, że jednak jest to aparat idealny.
Canon da radę, oczywiście, ale imho nie MPx (jak w G10) a HD movie i aż tak wysokim bitrate. Pytanie bez odpowiedzi to ile osób nie będzie mogło dłużej czekać na 5DII ;)
Sam test, imho jest bez sensu. Sam AF można konfigurować na tyle sposobów, że po prostu szok. Zostaje obrazowanie, te jest lepsze/łatwiejsze do uzyskania w 5D na low-iso i w D3/D700 od 3200 wzwyż.
Poza tym Adam i Niedźwiedź testowali, dla mnie ich opinia wystarczy.
Nie chodzi o to ze 5D nagle dobrych zdjec nie robi, tylko o to ze za ponad 5 tys zl kupuje sie przestarzały technologicznie sprzet. W miedzyczasie w klasie nizszej pojawily sie 3 modele 30D/40D/50D o coraz lepszych parametrach. Na tej zasadzie mozna by kupic 20D za smieszne pieniadze bo przeciez tez od lat robi dobre zdjecia i jest sprawdzony.
Troche odbieglismy od glownego tematu - sa gdzies te opinie Adama i Niedzwiedzia do poczytania czy tylko osobiscie przy wodzie ognistej ?
Opinia Adama jest np. tutaj:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7590
Ciekawy artykuł i ciekawe wnioski bądź co bądź zawodowca.
Kup aparat, który ma zadowalające cię parametry a nie technologiczną nowość, która ma ficzery dla onanów. Niedługo jak jeszcze trochę spadną ceny dokupię drugie 5D i zupełnie nie przeszkadza mi że ten aparat ma już ponad 3 lata od premiery, wystarczy że robi zadowalającej mnie jakości zdjęcia.