Imponujące jest na pewno. Ceną też :mrgreen:. Dostępność wiosna-lato 2009 :).
Wersja do druku
Imponujące jest na pewno. Ceną też :mrgreen:. Dostępność wiosna-lato 2009 :).
Trzeba przyznać że gość ma bardzo trafne spostrzeżenia.
http://www.reduser.net/forum/showpos...&postcount=497Cytat:
DSLR killer? For $12,000 I can get a full-frame body with no lens mount, no viewfinder, 3 available zooms and 1 available prime. Then I get to add a lens mount, an EVF, an LCD, and end up with a huge, heavy camera that costs as much as a car, still has no optical viewfinder, and what for autofocus?
For substantially less money than just the "brain" (a little over half), I actually own a 5D, three L zooms (17-40L, 24-105L, 70-200/2.8L IS), three primes (15mm fisheye, 35/1.4L, 85/1.8), a flash set (2 580EXs and 1 550EX), and I get an optical viewfinder and phase-detection autofocus all in a body that weighs 1.8 pounds and costs $2,000 right now.
What have I missed here? Jim called this a "DSLR killer" while the reality seems to be that is has absolutely nothing to offer to dSLR shooters in the way of increased performance or flexibility, while costing around 10 times more.
No cóż, dla mnie - typowego technopaty - Scarlet jest piękna i ma bogate wnętrze!
Ale faktycznie - brakuje jej lustra... no i jest nieco hmmm introwertyczna: "AFAIK, the R3D file format is still under development and they're not opening up yet because they don't want criticism over software breaking with each new camera build." - http://www.reduser.net/forum/showpos...1&postcount=20
PS
Jak to już ktoś napisał: póki co Canony i Nikony to aparaty z opcją kręcenia filmów, a REDy to kamery z opcją robienia zdjęć. Tym niemniej: "A singularity is coming. Soon." ;)
Myślę że niektórzy się spodziewali bardziej konkurencyjnego rynkowo produktu. Póki co mamy "odjechane na maksa" ;) makiety bez jakiejkolwiek możliwości weryfikacji jakości przezeń produkowanych obrazów (działania zresztą też). I do tego w zapowiadanych cenach tak abstrakcyjnych, że szkoda słów.
IMHO dla Canona czy Nikona to póki co żadna konkurencja. Miałem nadzieję że jednak wysmarzą coś bardziej "dla ludu".
Jeśli Canon będzie konsekwentnie rozwijał filmy (o takiej jakości jak w 5D mkII) w dslr-ach to ten wynalazek może mieć kiepską przyszłość.
http://www.engadget.com/2008/11/25/r...-december-3rd/ - cokolwiek by gość (JJ) nie napisał, na forum RED pieją z zachwytu... Jak to się robi? :shock:
Nie no generalnie to ta premiera zaczyna być komiczna. Zanim oni się wygrzebią ze wszystkimi zmianami konkurencja da to w entry level za 500$ ;):D.
ja na razie konkurencji dla wysokiej rozdzielczosci z jednoczesnym zapisem w duzej liczbie klatek na sekunde RED specjalnie nie ma.
No to 3-go ma być jakaś kolejna makieta ;), która ma zmieść z powierzchni ziemii już niemal wszystko :D.
Ja bym jednak gościa nie lekceważył - zarobić dwa miliardy zielonych na okularach słonecznych to nie w kij dmuchał ;)
Poza tym - i tak czekam na ich Open RED SDK...
Jeśli tryb video w 5d2 u mnie zarobi na siebie to nie ma problemu żeby wydać 10k$ na coś bardziej profesjonalnego ;)