Minek trafil w sedno - bez problemu powinno dac sie kupic na Allegro. Kilka razy 'przypadkiem' koreksy z regulowanym rozstawem szpuli tam widzialem.
Wersja do druku
Minek trafil w sedno - bez problemu powinno dac sie kupic na Allegro. Kilka razy 'przypadkiem' koreksy z regulowanym rozstawem szpuli tam widzialem.
A ja o 135. Fakt, małoformatowe przyzwyczajenie. :D
Deltę trzeba umieć wywoływać (nie mówię że ja super umiem) Wiem to od osób, które otrzymują z niej wspaniałe rezultaty, że wystarczy nie utrzymać właściwej temp. lub zmienić czas o parę sekund, a efekty mogą być zupełnie różne.Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Witam!
Na dniach (dokładniej to za kilkanaście godzin) planuję się wybrać w kilka opuszczonych miejsc (i nie tylko) i dla odmiany zrobić nieco zdjęć analogiem. Chcę wziąć jakiś dość ziarnisty negatyw aby podkreślić obecny stan tego co fotografuję i potem zamierzam sobie zrobić z tego "we własnym zakresie" odbitki.
Najkrócej:
Jaki czarno-bialy średnioziarnisty negatyw polecicie przy założeniu, że zamierzam (przynajmniej spróbować) zrobić z tego odbitki w formacie 20x30 (lub 30x40 jeśli mi się poszczęści) i chcę by było na nich widoczne ziarno
[chce rowniez zeby zauwazalny byl glowny motyw, a nie samo ziarno:;) ]
[dodatkową jego zaletą byłaby jego dostępność w choćby jednym z wrocławskich sklepów]
Jeśli ma być w widoczny sposób ziarniście to polecam;
- Ilford Pan 400
- Agfa APX 400 (rzeczywista czułość tego filmu to 320 i tak go należy naświetlać)
- MacoPhoto 400 BW (bardzo podobny do APX-a ale można go naświetlać na 400)
- Kodak Trix (stary typ emulsji, dość charakterystyczny efekt)
Wszystkie wymienione do nabycia w sklepie na Kasprowicza
http://www.canon-board.info/showpost...0&postcount=64
Możesz też skonsultować się z właścicielem sklepiku, zna się na analogowych materiałach jak mało kto.
Dzięki za informacje - sklep na kasprowicza (a dokładniej to właściwie Berenta choć budynki i wejście są od Kasprowicza) oraz jego właściciela znam i dość często odwiedzam bo chyba najtaniej w mieście jest.
Chodziło mi o to żeby nie był jakiś nie wiadomo jak trudno dostępny negatyw, który trzeba zamawiac wysyłkowo
Wiecie może gdzie w Białymstoku moge zaopatrzyc sie w takie materiały jak Trix'y czy ilfordy hp5 i inne BW?
najbardziej się opłaca allegro uwierz
Albo www.fotonegatyw.com.pl - wystawiaja tez na allegro
Byłem tam dzisiaj u nich, klisze trzymane w lodowce (tylko te profi - delty, fuji pro) reszta lezy na polkach (pany, i inne tanie smiecie :P )
No i tam mają chyba wszystko czego zapragniesz - oczywiscie do ciemni :)