Mea culpa, przeoczyłem ten link. A jakbym chciał wyzwolić więcej niż jedną lampę?
Wersja do druku
Caly problem z bezprzewodowym wyzwalaniem lamp canona wyglada, tak, ze aby to zrobic "systemowo", czyli bez zadnych dodatkow, to blysk musi byc wyzwolony z lampy master w trybie e-ttl, lub wyzwalacza st-e2. Jesli 580 bedziesz chcial odpalac np grupe 420/430 albo inna 580, czy inne lampy kompatybilne z canon e-ttl slave, to nie ma problemu. Jedyny warunek, bylysk wyzwolony z lampy master lub wyzwalacza e-ttl. Inna opcja to wlansie kombinowanie z pocket'ami, fotocelami, czy innymi ustrojstwami, ale wtedy oczywiscie nie ma przenoszenia automatyki (w wiekszosci przypadkow).
Ja pozostane jednak przy przewodzie ettl. Mozna bez problemu kupic 5m.
tak generalnie przyszlo mi do glowy, zeby kolega Olszewski, przed podjeciem decyzji przeczytal instrukcje do ex580 II, z tego co pamietam, chyba gdzies tu na forum byla do sciagniecia. Jest w niej w sposob szczegolowy opisany caly system blysku bezprzewodowego canona. Na pewno odpowie ona na wszelkie pytania, czy watpliwosci i pomoze w podjeciu decyzji przy wyborze sprzetu.
Zakupilem fotocele , podlaczam lampke 430EX , wyzwalalem blyskiem lampy studyjnej i nic , ani na master ani na slave , tryb manualny , cos robie zle ?
Oczywiscie zostaje opcja uszkodzonej fotoceli.
sprawdz czy mocno wpechnałeś lampe w sanki. u mnie czasem tez nie kontaktuje.
inna mozliwosc to jednak walnieta fotocela - bardzo delikatny ten chinski szit ;/
No to lipa nic a nic nie dziala :/ , ech czyli pewnie walnieta mi sie trafila , pojde do sklepu najwyzej wymienic.
Mozna lampke zgrac kabelkiem z innym lampa studyjna ?
Cholera nie wiem co jest grane , bylem w sklepie facet inna lampa jakas starsza meza odpalal moja lampe i fotocela dziala.
Wracam do domu , odpalam studyjna i nic tzn czasem blysnie 430ex po czym jakby sie wieszala :/ , zadne przycisk nie dziala , czy ktos wiec co jest grane ?
czasem pokopac po allegro warto
http://www.allegro.pl/item503286626_...580_ex_ii.html
i tym sposobem mozemy robic pajaki i wyzwalac kilka lamp ;P
ale co do ma do rzeczy ? chyba ze to nie do mnie bylo