Zamiast testu linijkowego wzialem dziewczyne na spacer, obfocilem portretowo i ocenialem czy trafil czy nie trafil z ostroscia (nawet przy przekadrowywaniu) - moj egzemplarz zdal taki test :)
Wersja do druku
Zamiast testu linijkowego wzialem dziewczyne na spacer, obfocilem portretowo i ocenialem czy trafil czy nie trafil z ostroscia (nawet przy przekadrowywaniu) - moj egzemplarz zdal taki test :)
Mój model również ma taką monstrualną aberrację :-/
Alee tylko przy specyficznych scenach, (np dekielek z pierwszego posta) na 90% innych zdjęć nie widać nic niepokojącego. A jako, że dekielek pstryknąłem raz, a portret tysiąc razy, to nie jest to uciążliwy problem. Chociaż widząc pierwszy raz fioletową fotkę byłem niezbyt mile zaskoczony. :)
Dzis dostalem w lapki swoja 85-tke :) Wg optycznych prawie w ogole nie abberuje ! a u mnie tak :) ale sprawdzalem to na napisach na pudelku z bardzo mocnym swiatlem :) Doszedlem do wniosku ze to szklo abberuje w specyficznych warunkach. Mocne swiatlo i bardzo duzy kontrast.Poza tym, szklo przetestuje w innych warunkach niz domowe :)Jutro bede mial okazje sprawdzic przy siatkowce :) Hmm, zastanawia mnie to skad optycznym na 1,8 wyszla prawie zerowa abberacja :P ...
O, kolejne archeo ;-)
Poziom CA zależy także od puszki. Oni to sprawdzali na 20D. Poza tym przy 85/1,8 jest pewien rozrzut jakościowy.
Dodatkowo należy rozróżnić 2 rodzaje aberracji: chromatyczną i coś takiego, co photozone.de nazywa Bokeh Fringing (Longitudinal Chromatic Aberrations (LoCA)), czyli zielone/fioletowe przebarwienia w obszarach nieostrości. Niestety większość jasnych stałek na to cierpi i 85/1.8 nie jest tu wyjątkiem (przy pełnej dziurze).
Już to gdzieś pisałem... Zmieńcie puchę. :mrgreen: Miałem to szkło z 400d i mam z 5d. Wszystkie dolegliwości zniknęły na 5d. Celny, prawie nie aberruje, ostry od pełnej dziury, ukryta eLka. ;)
Na cropie faktycznie, aberracja wyłaziła dość często. Szczególnie tak jak teraz, trochę trawy, trochę śniegu. :)
[quote=zaitsev;784122]...ukryta eLka.../quote]
Widzę że kult "ukrytych elek" nie słabnie.