To chyba sa czarne dziury.
Ale nie w kosmosie, tylko w matrycy. Czyli chlodne pixele. Wprawdzie mowisz, ze nie robisz zdjec dekielkow, to moze zrob, i sprobuj "odjac" od zdjec nieba stosujac odpowiedni softl/er.
Wersja do druku
Jak są to martwe piksele w sposób "czarny" to odejmowanie nic nie da.
No ja już sam nie wiem
Zobaczcie na to: tutaj czas krótszy (jakieś 15 min). Teraz są jasne :lol: I co to są te pasy pionowe :confused:
Też mam takie jasne. Wprawdzie widać je tylko na cropie, ale z chęcią dowiem się czym są spowodowane.
Jakos tam sie da.
http://www.birdbino.com/main/printer.../ASDSIPF/Page/
"Automatic dark subtraction: Dark frames are automatically stacked and averaged, then subtracted, eliminating hot or cold pixels and giving you a clean final image. “Fix Cold Pixels” removes “holes” in images resulting from saturated dark pixels during long exposures. “Fix Hot Pixels” removes cosmic ray strikes and noise pixels from images. "
A dlaczego to drugie zdjecie nie ma czarnych dziur? Bo te czarne pixele nie sa calkiem zdechniete. Chyba mniej szumia albo i wcale w zupelnej ciemnosci. Moze sa mniej czule dla najmniejszych naswietlen. Ale przy wiekszym naswietleniu sie aktywizuja i wygladaja tak jak inne.