Potwierdzam popi'ego
Kasy szkoda...
Dobrym wyjściem jest też obiektyw Canon 28-135 IS USM + 18-55 Kit
Ale jak chcesz troche szerokiego kątu to lepiej takie jak napisał "popi"
i wtedy masz pole do popisu-nie tylko w zoomie ale także w szerokim
Wersja do druku
ja użytkuję (i proponuję) dośc uniwersalny zestaw:
puszka + canon 17-85, bo:
na początek uniwersalny, stabilizacja,
celny fokus (piję do tamrona),
jest ciemny ale w portretówce będziesz używał lamp.
po pewnym czasie będziesz wiedział czego chcesz więcej.
mówiąc o tamronie odradzam wybór, nawet jak będziesz miał egzemplarz bez ff/bf, to jednak w słabym oświetleniu bedzie pudłował - canon z usm jest zdecydowanie lepszy pod tym wzgledem.
Z całym szacunkiem, ale porównywanie 17-85 do Tamrona jest nieporozumieniem :) Co z tego, że będziesz miał większą celnośc, skoro fotki będziesz miał kiepskiej jakości?
Używałem Tamrona również w kiepskim świetle, z 20d - fakt, czasami nie trafiał, ale znowu bez przesady :) Natomiast porównując zdjęcia - zwłaszcza w portretowce momentalnie dostrzegasz ogromną różnicę :)
Dokładnie, 17-85 do portretu to jakies nieporozumienie. Do porteretu im jaśniejsze szkiełko tym lepiej.
odpuscie sobie tamrony tokiny, sigmy jesli w podobnej cenie mozecie miec canona
Kolejny raz tluamcze to samo no ale coz, skoro do niektorych nie dociera; wiem ze kit 18-55 i tamronik 28-75 w duzej mierze pokrywaja sie, ale wybor mogl by byc taki poniewaz:
- zakup tego kita wraz z body jest mozliwy wlasciwie w takiej samje cenie jak samo body ew 100-150 zl wiecej jak juz wspomnialem
- tamron nie pokryje mi szerokiego konta, co zrobi kit, ktorego koszt jest zaden lub znikomy
- no i w koncu koronny argument czyli swatlo tamrona tak bezcenne przy portretach
ecki74 twoj zestaw bardzo przypadl mi do gustu, ale pozostaje kilka pytan laika:
- 50 1.8 do studia pasuje jak ulal, jednak czy w pokoju, ktory powiedzmy, ze da mi mozliwosc odejscia od obiektu 3-3,5 m bede w stanie uchwycic cala postac?
- ta elka bardzo by mi pasowala, jednak bez ISa czy mam prawo obawiac sie poruszonych fotek na koncu? Choc ze wzgledu na zakres ogniskowych ograniczenia tego szkla dotycza pleneru, gdzie teoretyczniew 90% powinno byc wystarczajace swiatlo?A moze sie myle?
Amok, ten Canonik torche ciemny zdaje sie byc, a ja chce cos jasnego doportretu. Bardziej tutaj bym byl zainteresowany jak juz co 24-105 4.0 L tyle tylko, ze zasieg cenowy nie osoiagalny.
Blindseeker, prosye cyztac to co pisze; nie chce zestawu na start prawie ze samych stalek, jedynie co dopuszczam to 50 bo jest tania i przy taki mzakresie i tak duzo biegania nie ma. Nie akceptuje braku komfortu w postaci braku uniwersalnosci, przynajmniej jak na zestaw poczatkowy.
I bynajmniej nie jest to spowodowane faktem, ze jestem leniwy wiec nie chce stalek, poprostu nie lubie ograniczen i to az takich.
Czym dluzej czytam tym bardziej odstraszam sie od zakupu 28-75 kosztem jakiegos Canona. Tyle tylko, ze ceny orginalow sa nie do zaakceptowania.
PS
Panowie Admini lub modowie mogli by sie zdecydowac, bo juz drugi raz topic zostal przeniesiony. Troche utrudnia to powrot do postu zwlaszcza bez sladu pzozostawienia odnosnika wm iejscu poprzendim. A tak na marginesie ja nie kupuje aparatu na wyjazd :)
450D 18-55-250 kit IS
Tamron 28-75 - bardzo fajny obiektywik, sam miałem, ale wlasnie wymieniłem na stałki - z powodu swiatla. Poza tym zdjęcia ze stałek są po prostu fajniejsze ;)