Vitez - czy z tym 20Da to jest pewne? (że pobiera obraz z obiektywu a nie matrycy)
Wersja do druku
Vitez - czy z tym 20Da to jest pewne? (że pobiera obraz z obiektywu a nie matrycy)
W sumie moglem sie pomylic... bo to tylko moja wlasna interpretacja tekstu:Cytat:
Zamieszczone przez Mikołaj
"In addition the camera has a partially transmissive mirror which enables live focusing on the LCD monitor (this can only be done for short times and requires the mirror to be locked up)."
Z : http://www.dpreview.com/news/0502/05...noneos20da.asp
Podczas gdy kolejny njus o 20Da sugeruje jednak ze to matryca przesyla dane :? :
"The live view mode can also be viewed through a TV monitor while connected to the EOS 20Da camera’s video OUT terminal."
No... chyba to musi być matryca, skoro tylko rpzez chwilę można oglądać, gdy lustro jest podniesione. :)
Niewielkie urządzenie zakładane na celownik lustrzanki (po zdjęciu muszli ocznej), wyposażone w mikrokamerę (CMOS 1.3mpx) oraz monitor LCD o przekątnej 2" (RGB, 176x220px).
Zigview działa jak celownik kątowy, wyświetlając na monitorku obraz widoczny w celowniku aparatu - przydaje się w makrofotografii oraz w sytuacji, gdy prowadzimy długotrwałą obserwację przez aparat.
Proste menu ekranowe pozwala dostosować parametry wyświetlanego obrazu do wymagań użytkownika - można przesunąć i wyadjustować obraz w zależności od wielkości celownika aparatu, można także powiększyć centrum kadru i wykonać stopklatkę. Obsługa nie jest skomplikowana - wykorzystuje się do tego niewielki joystick.
Zigview jest zasilany za pomocą zasilacza sieciowego lub z wbudowanego akumulatorka, wystarczającego na 3 godziny pracy.
W zestawie z urządzeniem znajdują się dwa adaptery do współpracy z aparatami Canon (m.in. EOSy 300D, 350D, 10D, 20D, 5D, 1D Mk II, 1Ds Mk II oraz analogowe: EOS 500n i in.) i Nikon (m.in. D50, D70, D100, F55, F65, F75, F80) / Fuji (S1 Pro, S2 Pro, S3 Pro).
http://www.pstryk.com.pl/opis.php/4489
fajna rzecz ale za drogo. Poszukam celownik katowy. Ktos gdzies pisal ze od Contax Yashica pasuja w szyny od Canonow bez zabnych przerobek.
Tak Yashica pasuje. Posiadam takowy:p.
Pasuje ? A za ile można coś takiego dostać ? Byłoby przydatne, bo wkurza mnie wzrok ludzi gdy leże 10 minut na trawniku żeby zrobić to jedno zdjęcie :)Cytat:
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Cytat:
Zamieszczone przez Bagnet007
Do tego to by się przydał.....:mrgreen:
na ebayu mozna kupic calkiem fajny anglefinder z przystawkami pasujacymi do roznych aparatow.. posiadam takowy.. ma mozliwosc powiekszenia 2x, bardzo przyjemnie sie przez to ostrzy w makro..
Ja kupiłem jakiś czas temu w komisie za 200 zł, ale to trzeba trafić. Jakość optyczna i jasność ("świetlistość":mrgreen:) to rewelacja:grin:. Polecam. Dotąd używałem z analogiem ale z cyfrą używa do reprodukcji mój kolega z 30D i bardzo sobie chwali:-).Cytat:
Zamieszczone przez Kolekcjoner