Mnie to wygląda na jakieś problemy z matrycą. To na pewno nie jest normalne zachowanie. Wygląda jak przerobione w PS ;):D.
Wersja do druku
za Kolekcjonerem. wyglada na mocno przerabiane. jesli to jest
prosto z aparatu to zdecydowanie nie jest to dobry objaw
Sprawdz przestrzeń barw - powinno być ustawione na sRGB
Co do kolorów 450D to niestety również jestem mocno zdegustowany. Barwy są ostro stłumione, wręfcz wyprane, smutne i nudne. Wcześniej miałem Oly E-400 i ten robił zdjęcia z wręcz fenomenalnymi, rzeczywistymi kolorami. Zero jakiejkolwiek postprodukcji... zmiany nasycenia czegokolwiek. Ale z drugiej strony miał niesamowitą pod tym względem matrycę Kodaka.
Jak narazie nie bawiłem się w zmianę parametrów zapisywanych JPGów, bo wolę RAWy, ale i zazwyczaj obrazy trzeba ostro podciągać do góry. Nie wiem skąd się to bierze, balans bieli nie wiele tutaj pomaga.
A ja znam takie opinie. Bardzo czesto pochodza od osob ktore przesiadaja sie z kompaktow. Nie wiem jak to jest z E-400, ale niektore puszki maja podbite kontrasty i nasycenia, zeby wszystko bylo plastic-fantastic. Canon jest tu na szczescie dosc powsciagliwy zwlaszcza w lustrzankach. Mi pasuje.Cytat:
o do kolorów 450D to niestety również jestem mocno zdegustowany. Barwy są ostro stłumione, wręfcz wyprane, smutne i nudne.
Niestety nie znam zadnego testu ktory by potwierdzil opinie o slabych kolorach. Moze masz wypalony monitor ? :-)
Heh, że nie jest to dobry objaw ani normalne zachowanie to zdążyłem się zorientować :] Nie jest to też żadna obróbka w PSie, prosto z aparatu niestety.. aha, mam ustawioną przestrzeń na Adobe RGB..
Możliwe, że to coś jest z matrycą? Przyznam się, że nie usmiecha mi się płącenie w Canonie niewiadomo jakich pieniedzy ale chyba mnie czeka zdiagnozowanie tam tego problemu...
na pewno czeka....
witam posiadam Canona 450d i mam tez takie blade kolorki :( ale ja jestem całkowitym amatorem w tych sprawach :) to moje pierwsze lustro i się dopiero uczę :) na pewno ja coś tam robię źle :)
Witam, posiadam wspomnianą puszke 450D wraz z kitowym szkłem + IS od trzech dni,do tej pory wykonałem okolo 1000 zdjęc... i nie zauważyłem jakichkolwiek odstępst kolorów od rzeczywistych fotografowanych barw.
Kolory ich nasycenie są poprawne, choć to także kwestia - subiektywna, a i niee bez znaczenia mają poprzednie przyzwyczajenia dotyczące oceny kolorów wykonane innymi puszkami bądź - kompaktami z wyższej półki...
Tak jak pisali, poprzedni uzytkownicy albo ustawienia WB - proponowałbym skorygować, albo zapoznać się z ustawieniami : Picture Style, które mozna modyfikować i sprawić ze rzeczywiscie barwy będa inaczej odwzorowywane...
Jeżeli natomiast wszystko jest na 0, WB ustawiony - a kolory są nadal inne
to proponuje zapoznać się z warunkami gwarancji ... :)