Co masz na mysli zblizenia - bo to szkielko to nie jest raczej najlepszy wybor do makro.
Wersja do druku
Za kolekcjonerem - w plenerze radzi sobie doskonale, ale do robali to raczej obiektyw z funkcją Macro będzie bardziej odpowiedni.
Stabilizacja doskonale rekompensuje brak... statywu.Cytat:
2.Brak 2,8 przy słabym świetle może przeszkadzać np. na koncercie. Ale czy stabilizacja nie rekompensuje braku tej przesłony?
Zdarza mi się fotografować na koncertach z przysłoną f/4 (70-200).
Przy słabym oświetleniu na scenie nie mam problemu z utrzymaniem 200 mm przy czasie 1/15 sek. ze stabilizacją, ale to dużo za długi czas na zatrzymanie w kadrze ruchu.
Pisząc "zbliżenia" mam na myśli detale roślin, motyle, żaby...ale nie makro...
Mogę potwierdzić 350d + 24-105 to doskonały zestawik, praktycznie nie można mówić o nietrafionych AF, ładny obraz.
Do żabek, itp. nada się dobrze, ale do zbliżenia detali należy kupić coś do makro - np. canon 100 f2,8
Jeśli chodzi o jasność - 2,8 ze stabilizacją byłoby jeszcze lepsze, ale mam porównanie zdjęć koncertowych z tamrona 28-75 f2,8 oraz 24-105 f4 i stabilizacja bardzo dużo daje, można zejść z czasami.
mam to szkiełko na 40D... co do pleneru to jest baaardzo fajne... oczywiście najlepszy by było 10-400mm i po sprawie... pomazyc można... :-)
co do światła...zdaża mi sie ze brakuje światła... ale planuje zakup 35mm 1.4 i 16-35 2,8 wiec to mi rozwiązuje kwestie światła we wnętrzach...a co do pleneru i koncertu to 70-200 2.8 IS i po sprawie ;-)....aa no i ubezpieczenie na życie oraz od napadów i kradziećy..jhhehe
Na koncertach, to jasna stałka jest niezastąpiona.
Jak się uda blisko podejść, to ładne zdjęcia da się nimi zrobić.
Poniżej, fotki z ubiegłorocznego tournee Gaelforce Dance zrobione 85/1,8 :