Mam Pro1 i 400d z 24-105L.Robiłem test ostrości (w rawach identycznie wywołanych) i wyszedł mi remis ze wkazaniem na Pro1!
Wersja do druku
Mam Pro1 i 400d z 24-105L.Robiłem test ostrości (w rawach identycznie wywołanych) i wyszedł mi remis ze wkazaniem na Pro1!
A teraz sprawdź na ISO 200, nie daj Boże ISO 400. :lol:
Pro1, tak, mam, fajny aparacik, "super makro" fajnie działa, w razie potrzeby MF na pierścieniu, L-ka rzeczywiście nie abberuje, wszystko super fajnie i bardzo mi się podoba tylkooo...
->RAW to nie RAW (w porównaniu do luster ;) )
->ISO :!: kaszana i pozatym max 400, więc trochę "mało".
Pod względem ISO, G9 bije Pro1 na łeb :) niestety panowie. Właśnie zamawiam G9. ;)
Ciekawe kto kupuje "puste strony" w tej gazecie ;)
Na szkło klasy Pro1 pewnie nie ma co liczyć ale można oczekiwać na wypasioną dyszkę - Canon się rozwiódł z Sony jeśli chodzi o matrycę powershotów i tu będzie chciał pokazać kto i co ... ja liczę na jasny - f/2.0-f/2.5-3.0 - obiektyw z mega stabilizatorem - 5EV, ale tylko w starym układzie tj. 35-140 ewentualnie 28-140, cmos, 720p, może 1080p - ale tu to wyjdzie kaszanka sądząc po HV20 czy TX1.
Poza tym jak wyjdzie EF-S 18-200 IS to gie dla mnie jest bez sensu ;)
jezeli ktos kupuje kamerę za 3 tys i oczekuje jakosci jak z kamery A1 kosztującej 3x więcej to ja nie mam wiecej pytan
Prywatnie mam HV10 /ostatnio kupiłem tez HF10 ale to już nie jest to/ i wg mnie kamera ta jest niemal DOSKONAŁA w swojej klasie cenowej. HV20 i HV30 to tylko ewolucja tego modelu. Matryca, DSP, optyka -czyli najwazniejsze elementy - są identyczne
Ja oczekuję, że jak sensor wyciąga 1080 to producent założy optykę zdolną przenieść chociaż HDV... oczywiście nie to żebym narzekał na HV20 a A1 nie kupiłem bo bez sensu dla mnie - jakbym chciał przyszpanować to bardziej bym wszedł w P2 ale tam nie ma autofokusa więc na wakacje odpada... ;) a nie w 1080p (okrojone z powodu taśmy) do HDV za $3k.
Nie pamiętam czego tam nie miała ta dziesiątka, że się zdecydowałem na dwudziestkę a już wiem ... przez HV20 przepuściłem sobie cały Hi8.
Off
hehe
przez HV10 też byś mógł ;)
jedyna roznica (a wlasciwie dwie) to tryb 24p oraz wejscie mikrofonowe.
Dla mnie jednak cenniejsza jest kieszonkowość dziesiątki. 20/30 odpadła więc w przedbiegach..Teraz kupiłem HF10 ale tylko dlatego ze chcialem miec alternatywną kamerę na karty pamieci którą wyciagam z kamery, wrzucam do ps3 i ogladam film - bez mozolnego przewijania, babrania się z podłączaniem kamery do TV etc...
HV10 ma jednak ten potencjał ze moze pracowac takze w starym dobrym DV dzieki czemu mam kamerę-backup na czarną godzinę jeśli nawali mi "zawodowy" sprzęt.
Podstawową zaletą dla której ja kupiłem G9 jest niepozorność.Znam wiele miejsc/tematów gdzie po prostu wniesienie/wyjęcie/użycie lustrzanki nie wchodzi w grę. I wtedy sprawdza się G9 bo kompakty są wszechobecne i już nikogo nie dziwią.
Jakość zdjęć - w połączeniu z ISem - znakomita.
Aparacik świetnie wpisuje się w oreśloną tzw niszę rynkową co nawet "guzikologia" podkresla: raczej nie jest to kompakt dla amatorów - za to zaawansowanym daje mozliwość zrobienia udanych zdjęc tam gdzie...jak na wstępie :-)
Info o rozwodzie z Sony (patrz nieszczęsne matryce do kompaktów!) tylko mnie nakręca pozytywnie!
Może jednak niskoszumiacy CMOS?
I chyba nie byłby to "szczał w stopę" dla Canona?..
No przecież firma puściła info (chyba w 2006), że buduje fabrykę dla cmos-kompaktów.
Więc nie może a na pewno. Pytanie czy odrazu we wszystkich kompaktach czy na początek flagowe gie czy es.
Na pewno nie, jak dadzą cmosa groźnego dla 1000D czy 450D to skroją szkło do ciemnych 35-140 i kupa... jak zawsze (do tej pory) w kompaktach.
prawie masz swoj wymarzony kompakt ;)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7577
Śmiem twierdzić, że po tym co zobaczyłem (i widzę codziennie) na zdjęciach z TZ-1, TZ-2 już nigdy nie ruszę aparatów tej firmy, kamery (P2 mniam mniam) to już co innego...
Nawet gdyby te aparaty miały szkło z G2 (f/2-f/2.5) nie spojrzałbym na to gdyby mi dawali za darmo. Sorry, ale nie bez kozery w sklepie foto, gdzie sprzedaje właściciel nie pracownik, prawie każdy kompakt trafiający w ręce klienta nosi logo Canona...