Zamieszczone przez
arturs
I tu nie do końca się zgodzę..
Akurat firma w której pracuję na dosyć wysokim "stołku", zajmuje się także handlem, i to takim na większą skalę (systemy zabezpieczeń) - sciągamy dosyć dużo sprzętu z Tajwanu z fabryki i zaręczam Ci że każda złotówka z kasy którą obracamy jest opodatkowana przez właściwe Urzędy - od celnego zaczynając na skarbówce kończąc.. sprzedajemy urządzenia z niezłym zyskiem (ale na pewno nie jest % on na poziomie jaki podałeś), zusy,pefrony (zatrudnionych 150 osób) i inne też płacimy i więc te obciążenia są mi doskonale znane.. i z prostej arytmetyki mi wynika że:
płacisz 5Euro (napisałeś "poniżej 5 Euro" ale przyjmijmy że 5)
czyli około 16,50 zł (zakładam że to cena netto - vat rozliczamy na innych warunkach co pomijam) , sprzedajesz za 98 brutto czyli ca 80 netto.. po podzieleniu 80/16,5 daje przebitkę rzędu 4,85 czyli 485%, podatek 19% od różnicy wynosi 12,07 czyli czysty zysk to (80-12,07)/16,5=3,85 czyli marża na poziomie 385%.. więc pisanie o tym że inni dadzą Ci po głowie za lekką obniżkę cen jest lekkim naciąganiem/nadużyciem, bo co ci zrobią? u nas było to samo - na allegro mamy ceny sporo lepsze od innych, owszem było trochę telefonów i propozycji "zmowy" ale po odmowach skończyło się, my zysk robimy obrotem a nie marżą bo to drugie szybko się kończy niestety..
Byłoby nie wsmak, owszem, ale Twoje uniesienie było nieproporcjonalne do tego co napisał Twój adwersarz - poczytaj sobie wątki np. o fotoit albo imprze (tu lepiej bo to konkurencja w Lowepro) gdzie sposób wypowiedzi jest dużo bardzie drastyczny, tu było jedynie niezadowolenie itp.. jak pisałem osobiście bardziej wierzę w Twoje zapewnienia - ale nie przesądzam niczego bo i u nas zdarzały się paczki które na poczcie były porozcinane (na nasze taśmy były naklejone inne) - więc lepsze wrażenie byłoby żebyś napisał to w bardziej stonowany i profesjonalny sposób..
Nas to ani ziębi ani grzeje bo to ty się zdenerwowałeś i uniosłeś a to na serce ponoć szkodzi, piszę tylko że taki napastliwy sposób wygląda głupio i nieprofesjonalnie.. Ale wybaczamy ;)
Pozdrawiam