Pewnie jak to zwykle bywa chlop sie zajmowal glupotami (focil), a zona w tym czasie ciezko pracowala pielac ;)
aaa
1 stalka
2 zoom
Pozdr.
Wersja do druku
1. 135
2. 70-200
To kiedy wyniki? :)
Chyba Cichy powiedzial wszystko co najwazniejsze.
Inne przeznaczenie i tyle - a jakosc? Trzeba byc mistrzem zeby zrobic fotke z 70-200 na f/2.0 :lol: :lol: :mrgreen:
ps
wg mnie 1 to stalka
Teraz :)
Oczywiście nie chodziło mi o wywołanie burzy, typu jaśniej-ciemniej, jedna przysłona jasniej itd. Chodziło mi bardziej o pokazanie że ktoś, kto świadomie rezygnuje ze światła F2, gdyż takiego nie potrzebuje , nie musi bać się znacznej utraty jakości kupując o wiele praktyczniejszego zooma.
Stałka to stałka, zoom to zoom i róznice są znane, jednak nawet zoom na pełnej dziurze prawie dorównuje stałce. Oczywiście dla wielu "prawie" robi różnicę, jednak moim zdaniem jest ona pomijalna.
Prawidłowa odpowiedź to 1=stałka ; 2=zoom
PS: różnice w kadrze wynikały z różnej masy szkieł ( statyw z zoomem się zapadł w ziemi) natomiast w trawkach, to wiał silny wiatr .
Wynik zgodny z oczekiwaniem :) świetna stałka kontra praktyczniejszy zoom.
Interesujący test.
A dla mnie, to nic innego jak utwierdzenie w przekonaniu, ze zoomy w tych czasach sa na wysokim poziomie. Roznice sa widoczne ale nie ekstremalne i tylko rodzaj zdjec i przeznaczenie powinno decydowac o wyborze a nie stereotypy.
ps
ale to, iz zgadlem połechtalo mnie troszke po proznosci... ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No to chcialbym zobaczyc Twoje zdziwienie :mrgreen: :lol: :wink:
Jeśli się nie mylę to 70-200/2.8 to najlepszy zoom Canona i parktycznie jest minimalnie gorszy od 135. Ciekawsze było by porównanie jakiegoś zooma z EF35/1.4L- w tym zakresie cienko jest z jakością zoomów.