Cytat:
Zamieszczone przez
1507
ostrość ustawiam na "oko" paktu z typem nie mam, przy 350-tce tez nie bardzo mi szło (jpegi odpadają całkowicie)
dzięki za info, ale trochę to namieszane...
ostrzysz w wizjerze czy przez Live View? co przeszkadzają JPG-i? przecież RAW-y nie mają ani większej GO, ani nie można jej zmieniać...
Cytat:
trzeba razem sprzety zestroić inaczej ma sie to z 30D a juz bajka w 40D, do ostrzenia uzywam zarówno wizjera jak i LiveView z powiększeniem, jak kupię jeszcze matówke do manuala to będzie chyba lepiej,
jak to inaczej? czy xxD są wygodniejsze, bo mają większy wizjer czy Live View? a może wymienną matówkę? ;>
Cytat:
no i kombinuję z drganiami robię własny uchwyt statywowy do MTO.
uważasz, że drgania to aż taki problem? to może ja nie miałem źle ustawionej ostrości, tylko poruszone zdjęcia...
Cytat:
Mój MTO 11 (1000mm) był przesotrzony, sprzawdzony i kupiony w Astrokraku, na egzemplarz nie narzekam. Co do tcx1,4 canona to musiałem mu styki zasłonić bo aparat sygnalizował błąd, canonowski TC wprowadza nieznaczne aberacje i trzeba obraz poddać lekkiej obróbce graficznej ale nie ma tragedii, co do nieskończoności to mój obiektyw był przeostrzony po to by módz sobie założyć do niego okular i obserwować nocne niebo, a do focenia to nieskończoność wypada mi tak gdzie jest opisana na obiektywie,
te cuda mogą służyć za część teleskopu? tylko dlaczego odległość matówki miałaby być inna niż punktu ocznego? wiesz dużo o tym sprzęcie, ale ja słyszałem, że "dodatkowe" przesunięcie pierścienia ostrości "za" nieskończoność ma niwelować przesunięcie płaszczyzny ostrości w przypadku fotografowania w innej temperaturze niż pokojowa...
no cóż, może to dyskusja czystko akademicka, ale to ciekawe
Cytat:
także do zdjęć to nie ma znaczenia, co do ostrości to na 30 zdjęć około 7 jest git, przy tej ogniskowej mnie czasy wachają się od 1/15do 1/60 sekundy w zależności od fazy, iso, i ogniskowej, przy takich czasach drgania powodują nieostrości , podmuch wiatru i wszelki kontakt łapek z obiektywem i puszką chodzenie w okół sprzetu(na balkonie) to wszystko powoduje drgania a co zatym nieostrości, zawsze takie zdjęcia robię z podniesionym lustrem, inaczej sie nie da chyba że masz tak stabilnie zamontowany MTO że nic go nie ruszy, ale ten obiektyw zamontować naprawdę tak by nie drgnął jest ciężko i trzeba własny patent na to zdobyć. Podstawą jest naprawdę solidny montaż.
niestety, mój statyw nie można nazwać "naprawdę stabilnym" nawet w przypływie optymizmu... widzę kolejny problem :/