-
Witam wszystkich.
To mój pierwszy post tutaj, chociaż forum czytam od dłuższego czasu, a teraz zarejestrowałem sie specjalnie dla tego tematu.
A więc do rzeczy..
district: 3 tygodnie temu stałem przed tym samym dylematem co Ty i po dłuższym namyśle stwierdziłem że wezme 40D i na prawde nie ma sie co bawić ze sprzetem z USA - na sprzęt z Polski masz gwarancje i cashback który niweluje niewielką już różnice pomiedzy PL a USA.
W Polsce 40stka z kitem (to też obiektyw!) wyszła mnie tak:
Body ~3250 (Sklepfotograficzny.pl) czyli fotoplus-ceneo
18-55 -250zł
SanDisk III CF 4GB -150zł
-------------------------
3650+30(kurier)-540(CB który własnie w trakcie)=
3140zł
Czyli deal jest nieporównywalnie lepszy niż ten z USA.
A i co do body- bierz 40D- jest niesamowity! :)
---
pozdrawiam
aaser
-
właśnie się cały czas zastanawiam, ponieważ myślałem już nad zakupem, 400d + tamron 17-50, i całość zamknęła by się w granicach 3k. Nie wiem już nic :/ strasznie ciężki wybór. coś czuje że do końca będę miał takie rozterki ;p
-
może się powtórzę, ale nowart ma 40D za 3100 - 540 = 2560 + gwarancja na 24 miesiące (:
-
przez 1,5 roku działałem na 400d. po zakupie 40d jakieś kilka tygodni temu zostawiłem sobie 400d jako drugie body. nigdy nie zawodził mnie w fotografowaniu. owszem, 40d jest lepszy i nie ma o czym dyskutować. jeśli w przeciągu pół roku nie chcesz dokładać do sprzętu, to bierze 400d i jakiś dobry obiektyw. jeśli jednak planujesz kupić 40d z KITem to powinieneś zaplanować po pewnym czasie kolejne wydatki. chyba, ze dołożysz do niego takiego Tamrona jak chciałeś do 400d, to pewnie starczy na trochę.
district - z jednego i drugiego pewnie będziesz zadowolony.
skoro zaczynasz dopiero przygodę, to może kup w końcu coś i po pewnym czasie będziesz wiedział w jakim kierunku chcesz dalej iść.
na forum tego wszystkiego nie wyczytasz.
-
właśnie o to chodzi że mam około 3 - 3,5k na całość obiektyw + body. i lepiej chyba wezmę tamrona z 400d , najbliższy przypływ gotówki taki większy koło 5-6 k będę miał dopiero za rok wiec ... wtedy pomyśli się o nowym body :) co o tym myślicie ?
-
popieram :) bierz 400d i będziesz zadowolony. rok szybko minie, ceny spadną lub wejdzie coś nowego, a wtedy kupisz coś lepszego za dużo mniejsze pieniądze.
-
dziękuje bardzo za porady :) pochwalę się jak już zakupię :) pozdrawiam
-
Ile osób tyle opinii:) Ja miałem 350d, zmieniłem na 40d i żałuję, że przy kupnie 350d szkoda mi było dołożyć 300euro żeby wziąć 20d. 40d to kawał aparatu, jest duży i ciężki, ale ergonomią rozkłada małego brata na łopatki. O wizjerze nawet nie wspominam:) Obiektyw jest łatwiej zmienić, a jaki przy tym fun;)
-
przy takich cenach mysle ze warto rozwazyc jednak zapup za wielka woda :D
http://www.cameraaddict.com/viewprod...=YahooShopping
-
ta cena nie wydaję się podejrzanie niska ? Mam trochę wątpliwości przy kupowaniu tak drogiego sprzętu w USA bo przecież nie dostanę tam gwarancji europejskiej ... tylko na Amerykę... :/ i tutaj właśnie może być problem. Cena jest niska i jeżeli byłoby wszystko ok z gwarancją itp. to sądze że bym go wziął ponieważ jakoś na wakacje mają przylecieć moi znajomi z USA więc nie byłoby problemu aby mi go wzięli ... tylko właśnie ta gwarancja...