Odświeżę temat mam 5d fotografuje głównie krajobrazy,ale czasem zdarzy się jakiś portret ślub znajomych chrzciny czy co tam jeszcze innego:)Problemu by nie było gdyby nie to,że ostatnio miałem okazję pobawić się 1Ds mark I, i tak byłem przekonany,że 5d zniszczy go jakością zdjęć bo konstrukcja nowsza procesor i tak dalej.Dodam,że moje szkła trafiają w punkt z 5d a do tego ds nigdy nie były wcześniej podpinane,Zrobiłem zdjęcia identyczne oboma i co się okazało,że z Ds zdjęcia wyglądają MZ lepiej,faktycznie przy Iso 400 szumy są spore ale szczerze bardzo przypominają ziarno i nawet mi sie podobaja.I teraz mam problem czy warto wymienić 5d na Ds.Zrobiłem sobie porównanie i tak na plus Ds:
Ergonomia,45 polowy af,korekcja ekspozycji +-3,fel i ae lock w osobnych przyciskach maly spot połączony z punktem af, i ta jakość zdjęć na niskim iso.
minusy:
mułowatość,starość,brak powiększenia na lcd(i tak nie korzystam),waga czasem 1,5kg to za dużo
Co o tym sądzicie??ktoś miał oba może jakieś swoje uwagi ddodać.Jak to jest z tym Af naprawdę taki dobry?Poradźcie coś:)