Kwestia spray'a :DCytat:
Zamieszczone przez sven
70 to nie 1000 :roll:Cytat:
Zamieszczone przez sven
Wersja do druku
Kwestia spray'a :DCytat:
Zamieszczone przez sven
70 to nie 1000 :roll:Cytat:
Zamieszczone przez sven
Nie próbowałem. A ta druga soczewka to jak domniemam ma stać w ognisku tej pierwszej? Mam niby soczewke o ogniskowej 800mm czyli dałoby się zrobić, ale nie mam pojęcia jak, musze zgłebić temat :) masz może linki jak się taki teleskop robi? No i jest też pytanie czy by nie trzeba było 3 soczewek, bo w teleskopach nawet 2-soczewkowych są 2 soczewki+soczewka w oku ludzkim więc jakieś to ma znaczenie napewno. Pewnie żeby obraz nie był odwrócony, ale do końca nie wiem :neutral:Cytat:
Zamieszczone przez gonzo44
http://astrojawil.pl/jazz_tubus.htmCytat:
Zamieszczone przez snow
http://members.cox.net/rmscott/lh_scope/index.html
Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Z tego co przejrzałem to to są zwierciadlane, a zewierciadlany to raczej problem dla mnie zrobić:) Pozatym zwierciadło trzeba mieć odpowiednio wyszlifowane ;)
Dasz rade! :lol:Cytat:
Zamieszczone przez snow
Snow Ty się nie pękaj, każdy amerykański biznes tak powstawał. Jak są chętni to sprzedajesz swój produkt a potem dalej udoskonalasz wersję i proponujesz update albo upgrade, uruchamiasz help desk itd, itd a za kilka lat mamy Snow Lenses Corp. czego szczerze życzę.
8-)Cytat:
Zamieszczone przez Mac
No jakby mi sprzedali dobrą soczewke to pewnie byłoby dobrze. Może trzeba z producentem gadac? :roll: Obawiam się jednak, że byłoby to drogie przedsięwzięcie bo przy soczewkach okularowych taka dokładność jak przy tych do nawet najprostrzych obiektywow jest mniej wymagana, bo oko sobie poradzi. A na specjalne zamówienie soczewka raczej będzie droga, ale może wyśle maila. Słyszałem że kiedyś zrobili eksepryment że ludziom dali bardzo silne okulary i kazali przez kilka tygodni nosić, to potem ci ludzie po zdjęciu okularów wpadali na co popadnie po nic nie widzieli :mrgreen: . Po tygodniu się przyzwyczaili i widzieli normalnie ;)
A co do budowy teleskopu zwierciadlanego to na ebay'u amerykańskim za $120 widziałem nowe teleskopy razem z porządnym statywem więc własna produkcja mija się z celem, taniej chyba się nie da zrobić żeby było porządne i ładnie wyglądało :)
Gdzieś widziałem ofertę na teleskop za 99 albo 169 PLN ale czy wierzysz że nawet za 120 USD dostaniesz dobre lustro o dużej średnicy co da jany układ?Cytat:
Zamieszczone przez snow
Jakość kosztuje. Kupowaliśmy z kolegą teleskop od Uniwersała taki Newton 150/80 (jak dobrze pamiętam) ze sterownikiem etc. kosztowało nas to około 2 kPLN ale maszynka jest super. Generalnie wolę kupić w Polsce o rodzimego producenta niż ten plastikowy śmieć z Ameryki.
Wierze że będzie lepszej jakości niż ten mój obiektyw :) Może nie wiele, ale napewno lepszej.Cytat:
Zamieszczone przez Mac
a jak wyglądają panienki z bloku naprzeciw?? :D