a ja se kupilem moje 40d z twin is zoom lens kit i mam dwa kity :)
Wersja do druku
a ja se kupilem moje 40d z twin is zoom lens kit i mam dwa kity :)
Wspolczucia :D
Mam oba bo ostatnio kupiłem 450D. Nowy kit jest zdecydowanie dobry, a stabilizacja dziala pewnie. Jest ostry, kolor i kontrast dobre. Dziś zrobiłem eksperyment 3 krajobrazy kit i 3 krajobrazy 17-40 L - oczywiscie jest różnica, ale na pierwszy rzut oka niewielka na drugi i trzeci coraz większa ale kit jest zdecydowanie dobry. Problem polega na tym, że podobno kity sie różnią ( z dpreview), poza tym z aparatem kit kosztuje ok. 100$, a solo dużo wiecej. Decyzja nie jest więc łatwa. Gdybym nie mial zdecydowanie środkow na nic lepszego wziąłbym go.
Powodzenia, swnw.
1. Na allegro - jest jedna sztuka za 600,-, inne licytowane też nie powinny wyskoczyć poza granicę 500-600zł
2. Na ebaju.
3. Na forum 'sprzedam' tego forum od czasu do czasu.
Jakies pol roku temu kupilem EOS'a 400D z kitowym obiektywem 18-55mm. Ile warta jest stabilizacja obrazu w modelu IS tego obiektywu?
Warto wydac ~400zl, zeby kupic model ze stabilizacja?
Zaznaczam, ze jestem amatorem :)
Zauwazylem, ze niektorzy na forum jacys troche niedzisiejsi z tymi kitami. Bylo ale nie jest. Wiele lat temu kity do analogowych Canon Rebeli byly niespecjalne bo tez i te aparaciki kosztowaly kolo $200 i mniej.
Kity EF-s to inna klasa. Zapraszam na strone Canona obejrzec MTF dla EF-S 18-55 IS i zobaczyc , ze to jest zupelnie co innego. Kontrast. Prosze porownac ze starym 28-80 , 28-105 3.5-4.5 i z 24-105 L (0.67 kg, f/4). Ten kit wazy ok. 200g. Nie ma sensu go nie miec, bez wzgledu na to ile cegiel sie w torbie nosi.
Jedyne wady (naprawde jedyne) tego obiektywu to krotki zoom i krecacy sie front przy ostrzeniu.
Mam kita IS, dwa kity nie-IS (komu?) i zdecydowanie polecam, doskonaly obiektyw.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. IS w 18-55 nie slychac, co mozna porownac z IS w np. 70 200 L, ktory jaki jest kazdy slyszy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS2. Kity nie-IS -Made in Taiwan, kit IS Made in Japan.
rozdajesz te nie-IS? mi ;-)
jak rozdajesz to ja nawet kupie, za pol litra :P
Macalem oba, kumpel kupil foto, i ma teraz z IS i bez, i IS przy 17-55mm nie jest jakos cpeclanie odczuwalny.