naprawa nie może trwać dłużej niż okres gwarancyjny, tak gwoli ścisłości, chyba że w warunkach gwarancyjnych jest określony czas naprawy.
Powyższe nie dotyczy sprzętu zakupionego na firmę, tu mają zastosowanie inne przepisy
Wersja do druku
Cytat:
SIGMA 17-35mm F2.8-4 EX DG HSM zalicza się do obiektywów nieprogramowalnych. Dla użytkownika wiąże się to wysokimi kosztami (sprowadzenie płyty programowalnej z Japonii) oraz czasem oczekiwania (nawet do 8 tygodni).
moze ktos logicznie wyjasnic fenomen tego szkla, skoro jest nieprogramowalny to po co plyta programowalna - co z nia zrobia, wloza, gdzie? Czy na nasz rynek daja szklo bez tej plytki a na inne z plytka? Nie nadazam za sigma.Cytat:
Wyjaśnienie serwisu Sigmy wydaje się racjonalne.
Płytka montowana jest wewnątrz obiektywu, taśma od niej widoczna wew. przy tylnej soczewce po ustawieniu ogniskowej obiektywu na 35mm (W moim przypadku wręcz wystawała - co prowadziło do dziwnego odgłosu kliknięcia przy zmianie ogniskowej ale poradziłem sobie z tym bez większego problemu).
Płytka jest po to aby obiektyw stał się programowalny - dzięki temu można usunąć większość usterek spowodowanych wadą elektroniki szkła - min. autofokusa.
Na każdym rynku oferowany był model nieprogramowalny - płytka pod konkretny obiektyw (serwis musi zdjąć jakieś pomiary - tak mi powiedziano) robiona jest na zamówienie serwisu bezpośrednio przez producenta.
kalibracja 17-70 2.8-4.5 do puszki 1000D szybko i bez problemu .
wow ale syf, doslownie syf, przeciez taka plytka powinna byc w kazdym serwisie to jak czytnik kodow kreskowych w markecie
no w niektórych (jak moj) przypadkach syf - na forum można jeszcze znaleźć podobny. Jakiś użytkownik z Wrocławia czekał 2,5 miesiąca na płytkę i kalibracje która i tak została wykonana niepoprawnie i problem nie zniknal.
Jedyne rozwiązanie to albo kupno tego szkła które nie ma żadnego problemu z nasza puszka (co w sigmie rożnie bywa) lub wcześniejszy telefon do serwisu aby dokładnie się dowiedzieć czy obiektyw jest programowalny
Ja tak ich się zapytałem, bo miałem chrapkę na używaną 70-200/2,8ex dg (miała spory FF na moim 350d i właściciela 30d). To mi w odpowiedzi powidzieli, żeby przysłać nr seryjny wtedy sprawdzą bo bywa różnie. WIęc z sigmą, zwłaszcza chyba paroletnią, nie jest tak różowo. po takim info serwisu dałem sobie spokój z zakupami