Koledzy jaj se nie robię. :evil:
Co do pecha, to większego beda mieli ci kto kupia w ciemno te trefne egzemplarze.
A może ktoś chce sprzedac 350?
Wersja do druku
Koledzy jaj se nie robię. :evil:
Co do pecha, to większego beda mieli ci kto kupia w ciemno te trefne egzemplarze.
A może ktoś chce sprzedac 350?
Już Ciebie prosiłem, poproszę jeszcze raz :)
Przestań proszę Olo pisać takie bzdury!
Czy naprawdę nikt z Moderatorów nie mógłby pouczyć kolegi Olo aby zanim zacznie pisać takie banialuki i będzie wprowadzał w błąd czytających nauczył się obsługi aparatu? Pięć egzemplarzy i najlepszy ma 3cm BF????!!!!
Do Ciebie Olo - weż ze sobą do sklepu kolegę który ma jakieś pojęcie o fotografowaniu.
Kupisz wreszcie aparat i zaczniesz robić zdjęcia zamiast pisać banialuki.
Olo... Idz wez ta 350'tke... Poczekaj na ladna pogode, sloneczko takie nieco juz po poludniu (nie to najostrzejsze)... Idz do parku, przywal w drzewo... Tylko nie aparatem :mrgreen: Pofoc sobie...
O dla przykladu tak:
http://www.pbase.com/fstopjojo/image/40915625
http://www.pbase.com/fstopjojo/image/40915634
http://www.pbase.com/fstopjojo/image/40915626
Jak nie bedziesz przekadrowywal to widac jak jest z ostroscia...
Chcesz wiedziec czy dobrze trafia Ci fokus? Masz monitor? Siadz tak z metr od niego na krzesle wygodnie. Ustaw kita na 55 i docisnij do polowy... Widac more w dziurze? Gdziekolwiek... Nie musi byc idealnie... Jak nie widac to cyknij, czasami na wyswietlaczu widac duzo lepiej. Jesli w granicach 3cm glowa do przodu<>do tylu masz more to jest ok. Jak nie to siadz nieco ukosnie tak ze 45 stopni do monitora... Powinna byc w granicach srodkowej czesci gdzies. Raczej sporo od krawedzi... No chyba ze wylazla na krawedzi albo poza... Wtedy body sux...
Monitor jest swietny... Bez robienia zdjec nawet widac... Swieci, wiec sa krotkie czasy. Dziala i z LCD i z CRT... ;)
Na kartach testowych to zwykle durnoty wychodza... Pozatym nawet w jasnym pokoju przy oswietleniu sztucznym AF to sobie tak srednio radzi... Ten test to trzeba umiec zrobic... Piec body z takimi odchylkami jak tobie wychodza to cos nie tak... To trzeba by specjalnie rozregulowywac... Zdjec by sie tym nie dalo robic.
Jak juz trafiasz z mora w monitor to idz robic zdjecia ladnym kolezankom i nam potem tutaj pokaz :mrgreen:
Kolega Froolk to ma chyba jakies udziały w Canonie :-D
Czy ty masz jakąś alergię na mnie? :-?
Co Was tak przeraża te 5 trefnych sztuk?
Jestem dość cierpliwy i na razie się nie zniechęcam, a swoje przygody opisuję jedynie ku przestrodze innych kupujących. Moja pierwsza cyfra Canona to odkupiony używany S20 działał idealnie, kolejny tym razem służbowy G3, też bez problemów.
Wprawdzie 3 lata temu jak kupowałem Canona S45 to dopiero 7 sztuka była w miarę akceptowalna, na tyle, że przynajmniej obiektyw co jakiś czas mi się zacina, a nie za każdym razem. No i ma "równo" (tzn. równolegle do matrycy) zamocowane 9 czujników AF, co nie było regułą w pozostałych egzemplarzach. Opisywałem to swego czasu gdzies na pl.rec.foto.cyfrowa.
AD Kuchatek
Dzięki za rady, skorzystam przy najblizszej sposobności.
Odnośnie kart testowych to wziałem pod uwage to, że czujnik AF moze byc nie wklejony centralnie, dlatego robiłem dodatkowo kilka serii reprodukcji zadrukowanej kartki A4.
Poniewaz na wybrzeżu była słoneczna pogoda więc na brak swiatła nie mozna było narzekać.
Nie mam udziałów w Canonie, ale bardzo bym chciał :)
Nie mam również alergii na Ciebie, ale przeklinam dzień w którym Canon wyprodukował pierwszą naprawdę tanią lustrzankę cyfrową "dla wszystkich" - 350D ;)
Czytam to forum około 6 miesięcy. Kiedy siadałem wieczorem po pracy CZYTAJĄC mogłem dowiedziec się wielu ciekawych rzeczy od doświadczonych kolegów, przez długi czas nawet się nie rejestrowałem bo wystarczało mi czytanie :)
Teraz kiedy zaglądam wieczorem czytam: "...czy mam ff/bf...", "...mój 350d ma ff, a może bf - sam nie wiem, a właściwie co to jest ff/bf...", "... ratunku! HOT PIXEL... (350d) - co robic!!!..." i tak dalej i tak dalej i tak dalej.........tego nie chce się już czytac a fajnych wątków coraz mniej :(
Pracuję w sklepie foto od 3 lat, sprzedaję aparaty fotograficzne i wkurzają mnie tacy kolesie. :evil: Bez urazy Olo. Przychodzą mylą pojęcia, sprawdzają jak ostrzy aparat na białej ścianie :D Robią dziwne testy i wymyślają, równie cudaczne teksty - wie pan co on ma 2 cm beczkę i ma z 3 cm bf!! Jak się pytam gdzie on to widzi i skąd to wie - to robia takie miny że hej.
Sorki OLO ale większość 350 mieści się w normie jeżeli chodzi o ostrzenie, sprawdz jeszcze raz, może weź kogoś kto robił takie testy, zaopatrz się w statyw i nie pisz że ma 10 cm bf:
No sorki poraz enty ale coś musiało ci się po...lić, weź na logie nie może być raz 10ff a potem 8bf pomyslałeś?? :shock:Cytat:
Zamieszczone przez Olo
Witajcie,
zaciekawiony "problemami" 350 diesli z BF i FF zrobiłem test swojego zestawu.
Oto wynik:
http://img270.echo.cx/my.php?image=tamron2875f287xg.jpg
dla ścisłości, celowałem w 10 centymetr
Dodam, ze zestaw kupiłem bez testowania i przebierania u sprzedawcy.
Ad Froolk
Rozumiem, że ten temat FF/BF stał się nudny.
Ty nie chciałbys o tym czytać, a ja nie chciałbym mieć z tym doczynienia.
Ty masz przynajmniej jakąś alternatywę, bo nie musisz tych wątków czytać, mi pozostaje tylko jedno sprawdzać dalej. Wierz mi, że przestało mnie to juz bawić.
Bynajmniej nie płacze z tego powodu, stwierdzam jedynie fakty. Nie mam zamiaru jednak chować głowy w piasek mówiąc, że problemu nie ma. Gdzie mam o tym pisać jak właśnie nie na tym forum.
Dlatego prosze nie oceniaj zbyt pochopnie.
Mi to sie wydaje ze ciemno tam masz niemilosiernie przy tych testach jesli takie rozjazdy masz... Idz w dzien do parku... serio...
To 10cm poprostu sie nie miesci w zadnej normie, zwlaszcza ze za chwile miales 8 w druga... Jeden aparat rozumie... Ciul... dostal w transporcie za mocno czy cos... Ale piec to przegiecie ktore raczej swiadczy o zlej metodzie pomiarowej a nie naglym ataku trefnych Canon'ow. Poprostu z takimi rozjazdami by sie zdjec nie dalo robic.
Wiesz mi, że tez byłem byłem tym zaskoczony. Normalnie jak automat AF wyostrzy, gdy puścisz i dociśniesz spust powtórnie do polowy, AF przeważnie stoi w tym samym miejscu (lub niewiele się skoryguje), a w tym egzemplarzu zaczynał ostrzenie jakby od początku i stawał w przypadkowych miejscach.Cytat:
Zamieszczone przez K2_verti
I tu logika nie ma nic do tego, jak automat wadliwy.