Odp: Jaki filtr UV slim do 17-40 na pełnej klatce?
Czy używał ktoś nowych filtrów Cokin Pure Harmonie UV Cokin - Introducing PURE Harmonie, the thinnest and the lightest filters in the world. ? Nigdzie nie można znaleźć jakichkolwiek opinii na temat tej UV'ki . Są bardzo cienkie więc nie powinno być mowy o winietowaniu na 17-40. Rozmiary filtra kuszą ale nie wiadomo jak z ich czyszczeniem oraz jakością optyczną.
ja nakręcałem zwykły (nie slim) i żadnego winietowania nie zauważyłem...
Kup zwykły slim. Nie winietuje. Zarówno polar jak i UV. Używam Marumi... Inne pewnie będą działać podobnie.
Jako ochronny przed zasysaniem kurzu mam Marumi WPC. Do tego polar Marumi DHG i niewielkie winietowanie się pojawia.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Jako ochronny przed zasysaniem kurzu mam Marumi WPC. Do tego polar Marumi DHG i niewielkie winietowanie się pojawia.
ale chyba tylko wtedy jak na UV nakręcisz polar...?
Zgadza się. Ale niestety to samo ma miejsce gdy na polar nakręcę filtr szary.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Zgadza się. Ale niestety to samo ma miejsce gdy na polar nakręcę filtr szary.
to po jakiego czorta zostawiasz uv, odkręć ją i żadnej winietki nie będzie... To szkło nie potrzebuje żadnych wersji slim, klasyczne filtry sprawdzają się wyśmienicie...
Po takiego czorta, że nie zawsze mam na to czas i jest to możliwe. Szybciej nakręcić polar na UV niż najpierw odkręcić jeden i nakręcić drugi.
EOT
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Po takiego czorta, że nie zawsze mam na to czas i jest to możliwe. Szybciej nakręcić polar na UV niż najpierw odkręcić jeden i nakręcić drugi.
EOT
no tak, ale wtedy robisz to świadomie i liczysz się z pojawiającą winietą, nie mając do nikogo o to pretensji...;)
Jak się założy dekielek to dopiero jest ciemno. :(
Mnie tu też jednak wiele rzeczy zaskakuje na tym forum. Jeszcze szarą połówkę proponuję nakręcić. :D
Zazwyczaj przy widokach jest czas zmienić jedno na drugie... A jak nie to nie należy marudzić.